A-
A+

Ukrainsk ortodox kyrka bryter med Moskva

Patriark Kirill av Moskva, i svart, hälsar på ledaren för den ukrainska ortodoxa kyrkan underställd Moskvapatriarkatet, Onufriy. Nu har Onufriy brutit med patriarken. Arkivbild.
Patriark Kirill av Moskva, i svart, hälsar på ledaren för den ukrainska ortodoxa kyrkan underställd Moskvapatriarkatet, Onufriy. Nu har Onufriy brutit med patriarken. Arkivbild.
UkrainaTT-AP-AFP

Den del av den ukrainska ortodoxa kyrkan som fortfarande, formellt sett, är underställd Moskvapatriarkatet klipper banden till den ryska ortodoxa kyrkans ledare patriark Kirill.

Annons

Annons

"Vi motsätter oss patriark Kirill av Moskvas hållning till kriget", skriver kyrkan i ett uttalande efter ett rådsmöte och deklarerar "den ukrainska ortodoxa kyrkans fullständiga oberoende och autonomi".

År 2018 bildades i Kiev en ny ortodox kyrka oberoende av Ryssland och patriark Kirill av Moskva – ett beslut som väckte stor ilska i Ryssland. Brytningen från Moskvapatriarkatet accepterades dock inte av alla inom den ukrainska ortodoxa kyrkan, vilket då resulterade i en ukrainsk ortodox kyrka under Moskvapatriarkatet och en under Kievpatriarkatet.

Sedan krigets början i februari har, i och med patriark Kirills nära relation till president Putin, den ukrainska kyrkan under Moskvapatriarkatet försatts i en mycket svår situation.

Han avstod inte bara från att fördöma Rysslands militära aggression, han hade heller inga ord för Ukrainas lidande folk, säger kyrkans ärkebiskop Kliment till AFP om patriark Kirill.

Omkring 400 av kyrkans präster i Ukraina har sedan krigsutbrottet i ett öppet brev krävt att patriark Kirill ska ställas inför en "internationell kyrkotribunal" för sitt stöd för Rysslands krig. Nu avsäger sig alltså hela den ukrainska ortodoxa kyrkan sitt andliga beroende av Kirill.

"Rådet fördömer krig då det är ett brott mot Guds budord 'du skall inte döda' och framför sina kondoleanser till alla som lider i kriget", skriver kyrkan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.