A-
A+

Undantagen: Vissa barn kan få vaccin snart

I Kalifornien, där bilden är tagen, är vaccinationen av barn och ungdomar redan igång. Arkivbild.
I Kalifornien, där bilden är tagen, är vaccinationen av barn och ungdomar redan igång. Arkivbild.
CoronapandeminTT

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring huruvida barn mellan 12 och 15 år ska vaccineras väntas dröja. Men barn med särskilda riskfaktorer kan komma att få vaccinet tidigare än så.

Annons

Annons

Efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelat sitt beslut om att Pfizer-Biontechs vaccin ska tillåtas för barn som fyllt 12 år väntas det svenska godkännandet från Läkemedelsverket komma inom kort.

Men Folkhälsomyndighetens rekommendation, som styr hur vaccineringen i Sverige går till i dag, beräknas dröja flera veckor till.

Vi räknar med att vara klara med underlagen till beslut i sommar, men det är inte säkert att vi kan ge ett definitivt besked då. Det beror på det epidemiologiska läget då, säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinprogram till TT.

Beror på läget i höst

Skulle en majoritet av de vuxna vara vaccinerade och vi inte längre har viruset i omlopp i sommar så kanske det inte är aktuellt att vaccinera barn. Är läget annorlunda i höst, med ökad spridning, måste vi se över barnens roll i den utvecklingen och behovet av att vaccinera dem, säger Andersson.

Om Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att gälla barn i riskgruppen, barn som är i vissa åldrar eller hela barnpopulationen återstår att se.

Det är frågor som vi tittar på nu, säger Andersson.

Annons

Annons

Enskilda kan vaccineras snart

Men i och med EMA:s godkännande så kommer det med stor sannolikhet snart att vara tillåtet att använda Pfizer-Biontechvaccinet på barn i Sverige inom kort, så snart Läkemedelsverket tagit sitt beslut vilket ofta är i linje med den europeiska.

Rent formellt så kan man vaccinera så fort det är godkänt av Läkemedelsverket. Då är det okej att ge vaccinet till alla barn ner till 12 år, men det är ett medicinskt beslut. Men vår generella rekommendation kring hur man använder vaccinet bäst ser vi över nu, säger Andersson.

TT: Innebär det att undantag kan göras för enskilda barn som till exempel befinner sig i riskgrupp?

Ja, en läkare skulle kunna ta beslut om att ge vaccin till det enskilda barnet, säger Sören Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!