A-
A+

Undersökning: Så många unga använder lustgas

'Det är inte en ny grupp ungdomar som provar droger, det har tvärtom tillkommit ytterligare en substans att välja på bland dem som varit intresserade av att dricka eller använda narkotika', säger Ulf Guttormsson vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Arkivbild.
"Det är inte en ny grupp ungdomar som provar droger, det har tvärtom tillkommit ytterligare en substans att välja på bland dem som varit intresserade av att dricka eller använda narkotika", säger Ulf Guttormsson vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Arkivbild.
HälsaTT

Polisen larmar om att allt fler unga använder lustgas som berusningsmedel. Användningen sticker ut i storstäderna, visar en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Annons

Annons

CAN:s årliga undersökning bland skolungdomars vanor när det kommer till alkohol, rökning och narkotika publiceras i december. I år har man lagt till ytterligare en variabel och valt att titta på användningen av lustgas bland unga.

Vi tyckte att det var lämpligt att ta med en sådan fråga om lustgasanvändning, säger avdelningschefen Ulf Guttormsson.
Det förekommer en del rapportering i medier om att unga börjat använda lustgas i större utsträckning.

Vanligare i storstäderna

Giftinformationscentralen har under 2021 och 2022 fått in samtal kring just lustgas och läkare har varnat för det ökande användandet bland unga. Höga doser av lustgas kan exempelvis leda till syrebrist som kan orsaka hjärtrytmrubbningar och hjärnskador. Ett långvarigt missbruk ökar risken för neurologiska skador.

I CAN-undersökningen uppger 6 procent av eleverna i årskurs 9 att de provat lustgas någon gång. Bland eleverna i årskurs 2 på gymnasiet var den siffran 17 procent. Eftersom CAN inte tittat på frågan tidigare finns ingen data att jämföra med.

Men som jämförelse kan man säga att det var lika vanligt som att ha provat cannabis i de här åldersgrupperna, säger Ulf Guttormsson.

Undersökningen visar inga skillnader mellan könen.

Däremot såg vi att det var mycket vanligare i storstadskommuner eller storstadsnära kommuner jämfört med övriga Sverige.

Annons

Annons

Ska följa upp

CAN ser även att de ungdomar som testat lustgas använt andra substanser, så som alkohol, narkotika och tobak, i högre utsträckning.

Det var väldigt ovanligt att de som hade använt lustgas inte hade använt något annat. Det är inte en ny grupp ungdomar som provar droger, det har tvärtom tillkommit ytterligare en substans att välja på bland dem som varit intresserade av att dricka eller använda narkotika, säger Ulf Guttormsson.

Det är inte olagligt att sälja lustgas för privat bruk, men regeringen meddelade i somras att man vill utreda en åldersgräns.

CAN planerar att följa upp utvecklingen kring lustgas även nästa år och kanske en tid framöver.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.