A-
A+

Unesco-pris till Arabiska teaterns grundare

-
TeaterTT

Annons

Annons

Helen Al-Janabi, konstnärlig ledare och grundare av Arabiska teatern – Sveriges och Europas första professionella arabisktalande teatergrupp, får Unescos Sharjah-pris för arabisk kultur. Helen Al-Janabi är utbildad skådespelare på teaterhögskolan i Damaskus och bor i Stockholm sedan 2009.

2015 startade hon Arabiska teatern som gjort fem olika uppsättningar på arabiska i Sverige. Teaterns första stora produktion, "Den lille prinsen", turnerade med Riksteatern 2017.

Unescos Sharjah-pris instiftades 1998 på initiativ av Förenade Arabemiraten och är på sammanlagt drygt 600 000 kronor som varje år delas mellan två pristagare som uppmärksammas för enastående prestationer för att sprida arabisk kultur.

Årets andra pristagare är den amerikansk-irakiska poeten Dunya Mikhail som är född i Baghdad där hon arbetade som översättare och journalist. Sedan 1996 bor hon i USA. Hennes första bok översatt till engelska, "The war works hard", valdes 2005 till en av årets 25 bästa böcker av New York Public Library.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.