A-
A+

Ung man åtalas för knivmord på LSS-anställd

Blommor utanför vårdboendet i Enköping där en ung kvinna i personalen mördades i november förra året.
Blommor utanför vårdboendet i Enköping där en ung kvinna i personalen mördades i november förra året.
BrottTT

En 21-årig man åtalas för att ha knivmördat en ung kvinnlig anställd på ett LSS-boende i Enköping förra året. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider han av en allvarlig psykisk störning.

Annons

Annons

Mannen sitter häktad och har erkänt att han dödat kvinnan. Mordet begicks den 17 november på gruppboendet där mannen bodde. Offret var vid tillfället ensam personal på plats.

Enligt åtalet mördade mannen kvinnan genom att hugga henne med kniv i bröstkorgen, halsen och ryggen.

TT: Vad vet ni om varför han gjorde detta?

De uppgifter jag har är de vi fått från den tilltalade själv. Han beskriver att han har känt en irritation under morgonen och det går ut över den här flickan. Han nämner också en händelse längre tillbaka i tid men det är lite vagt, säger åklagare Elin Blank.

Allvarligt psykiskt störd

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för mordet. Utredningen slår fast att mannen till följd av sitt tillstånd är i behov psykiatrisk tvångsvård och bör överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

"Till följd av den psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag", står det i bedömningen som lämnades in till domstolen under tisdagen.

Gruppbostaden i Enköping öppnade i oktober av ett företag som har verksamheter i Mälardalen och södra Sverige. Den mördade kvinnan hade bara varit anställd i några veckor och saknade eftergymnasial utbildning, enligt åklagaren.

Boendet hyser sex lägenheter för personer med främst psykiska funktionsnedsättningar.

Händelsen utreds även som arbetsmiljöbrott för att ta reda på om det funnits några brister på arbetsplatsen i samband med händelsen. Förundersökningen pågår fortsatt och ingen person är delgiven misstanke, enligt åklagare Jenny Nordin.

Annons

Annons

Fjärde mordet sedan 2014

Kvinnan är den fjärde som dödats på jobbet inom vård och omsorg sedan 2014, enligt en kartläggning som Kommunalarbetaren gjorde i november.

2014 dödades en 55-årig boendestödjare, 2016 dödades en 22-årig behandlingsassistent av ett barn boende på det hem där personen arbetade och 2020 höggs en 32-årig personlig assistent ihjäl av en anhörig till den person som han arbetade hos.

Tre av de mördade arbetade inom LSS-verksamheter, alltså Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.