A-
A+

Ung man erkänner Atlantamassaker

Polisen på en av brottsplatserna i Atlantaområdet.
Polisen på en av brottsplatserna i Atlantaområdet.
USATT

En 21-årig man har formellt anklagats för morden på åtta personer som skjutits vid massageanläggningar i Atlanta i USA.

De flesta av offren var kvinnor med asiatiskt ursprung. Mannen har erkänt.

Annons

Annons

Polis säger efter de inledande förhören att den namngivne 21-åringen har förnekat att det fanns rasistiska orsaker till dödsskjutningarna.

Den misstänkte tar helt på sig ansvaret för skjutningarna, säger befälet Jay Baker på polismyndigheten Cherokee county sheriff.

Mannen uppges ha "ett problem med sexuellt missbruk" enligt polisen. Attackerna mot kvinnor i massageinrättningar var ett sätt för honom att ta itu med "en lockelse som han ville bli av med", enligt polisbefälet Baker.

Händelseförloppet gick mycket snabbt. Polisen trodde att de ryckte ut till ett rån i storstadsregionen Atlanta – men när de kom fram möttes de av tre döda kvinnor på en massagesalong. Kort därefter avlossades flera skott på andra sidan gatan i den nordöstra delen av Atlanta.

Ungefär en timme tidigare på tisdagskvällen hade flera personer skjutits på en salong omkring fem mil bort i Cherokee County. Polisen har med hjälp av bilder från övervakningskameror dragit slutsatsen att det är "extremt sannolikt" att det handlar om samma skytt som har öppnat eld mot tre olika spa- och massagesalonger.

Den misstänkte, en 21-årig man, kunde gripas efter en biljakt några timmar senare.

"Vet att de är oroliga"

Åtta människor dödades och en person skadades i dåden. De flesta av dödsoffren var kvinnor med asiatiskt ursprung. Det har lett till oro över att amerikansk-asiatiska verksamheter hade valts ut som måltavlor avsiktligt.

I förhör med polis uppger den misstänkte gärningsmannen att han inte haft rasistiska motiv, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

President Biden konstaterar att bakgrunden och motiven till morden "fortfarande måste utrönas", men han skärpte tonen om det han ser som ökade hot mot dem som har asiatisk bakgrund:

Jag vet att (de) är oroade . .  Jag har talat om brutaliteten mot dem med asiatisk bakgrund här i USA de senaste månaderna. Det är mycket problematiskt, säger Biden enligt Reuters.

Vicepresident Kamala Harris understryker också sin solidaritet med amerikaner med asiatisk bakgrund i ett uttalande.

Annons

Annons

Stärkt polisnärvaro

Efter händelsen har polisnärvaron stärkts på platser i New York och Seattle där det finns en stor asiatisk befolkning.

Hatbrotten mot amerikaner med asiatiskt ursprung har ökat under pandemin, vilket uppmärksammats av president Biden. I ett tal beskrev han hur de har attackerats, trakasserats, beskyllts och blivit syndabockar när det gäller spridningen av coronaviruset – som först upptäcktes i Kina.

Rättighetsgruppen Stop AAPI Hate, som kartlägger diskriminering och trakasserier av amerikaner med asiatiskt ursprung, kallar skjutningarna en ofattbar tragedi som "bara kommer att förvärra rädslan och smärtan" hos en redan utsatt grupp i samhället.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!