A-
A+

Unga har höga mål – men dyster framtidstro

15–29-åringar har höga ambitioner men mörk framtidstro. Arkivbild.
15–29-åringar har höga ambitioner men mörk framtidstro. Arkivbild.
SamhälleTT

Andelen unga som tror sig få en sämre framtid än sina föräldrar har fördubblats på ett år. Många har samtidigt höga ambitioner, enligt en ny studie.

Egenföretagare, polis, läkare, chef och veterinär är de vanligaste drömjobben bland 15–29-åringar. Det visar nya siffror från enkätstudien Ungdomsfokus 2023.

Parallellt med de höga ambitionerna har samma andel ungdomar en dyster framtidstro där de tror sig få det sämre än föräldragenerationen, enligt studien.

"Dagens 15–29-åringar står inför en situation som tidigare generationer kanske aldrig ens kunnat föreställa sig, med klimatkris, krig och ekonomisk instabilitet. Det göder givetvis en oro hos gruppen, men årets resultat visar också på en stark vilja att ta ansvar och växa som individer" säger Sofia Rasmussen på Rasmussen Analys i ett pressmeddelande.

Samtidigt upplever hälften av gruppen att de får stöd för att utvecklas på sin arbetsplats. Tio procent svarar att de har vägledning i form av en mentor och 65 procent anger att de skulle vilja ha den typen av stöd.

Rapporten släpps för åttonde året i rad och bygger på en riksomfattande enkätundersökning med totalt 981 respondenter i åldersgruppen 15–29. Av de svarande är 52 procent kvinnor, 47 procent män och 0,3 procent annat. Svarsinsamlingen pågick under perioden 28–31 augusti 2023. Stiftelsen Ungt Ledarskap och Rasmussen Analys står bakom rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.