Ungdomar medvetslösa efter fest i bunker

24 personer fördes till sjukhus efter bunker festen.
24 personer fördes till sjukhus efter bunker festen.
NorgeTT

Tillståndet är inte längre livshotande för de ungdomar som blivit kolmonoxidförgiftade vid en fest i Oslostadsdelen St Hanshaugen.

Under sen kväll låg tre personer kvar på sjukhus för observation.

Annons

Annons

Ungdomarna tros ha tagit sig in genom en smal passage en bit upp på en bergvägg.
Ungdomarna tros ha tagit sig in genom en smal passage en bit upp på en bergvägg.

Sammanlagt 27 personer fördes till sjukhus efter festen. Sju av dem hittades medvetslösa och för fem av dem beskrevs tillståndet först som kritiskt. Senare konstaterade Oslo universitetssjukhus att ingen av dem har livshotande skador.

Sent på söndagskvällen låg tre personer kvar på sjukhus för observation.

Fortfarande har ingen delgivits misstanke om något brott i samband med händelsen.

Det har inte riktats några brottsmisstankar mot någon, men det kommer att kunna ändra sig, säger Unni Grøndal, presschef vid Oslopolisen, till nyhetsbyrån NTB på kvällen.

Poliser vårdades

Ingen av dem som vårdats på sjukhus är minderårig. Två av personerna som fått söka sjukvård var poliser som hjälpte ungdomarna ut ur bunkern.

Enligt polisen hade ungdomarna olovligen gått in i bunkern, som var låst. Fynd på platsen tyder på att de tog sig in genom en öppning som mäter en gånger en meter och befinner sig en bit upp på en bergsvägg, rapporterar NRK.

Polisens insatschef André Kråkenes säger till NTB att en polispatrull råkade träffa på ett antal förvirrade ungdomar i området och sedan hittade de sju som var medvetslösa. Ambulans och räddningstjänst kallades till platsen och livräddande insatser påbörjades, innan ungdomarna fördes till sjukhus.

Annons

Annons

Aggregat pekas ut

Det är oklart hur de förgiftades, men polisens teori är att kolmonoxiden kom från ett aggregat som användes som strömförsörjare.

Enligt polisen kan det ha varit så många som 200 personer på festen och Oslos universitetssjukhus uppmanade på söndagsmorgonen alla som kände symptom på kolmonoxidförgiftning att söka vård.

Syrenivån i bunkern uppmättes till 16 procent vid tidpunkten, som ska jämföras med den normala syrenivån som är 21 procent i torr luft. Låg syrenivå i kombination med höga nivåer av kolmonoxid kan innebära livsfara.

Ingen har delgivits misstanke om något brott i samband med händelsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons