A-
A+

Ungern hindrar skatteuppgörelse i EU

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire får återigen vänta på en uppgörelse om en global minimiskatt för storföretag. Arkivfoto.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire får återigen vänta på en uppgörelse om en global minimiskatt för storföretag. Arkivfoto.
EUTT

Polen säger inte längre nej till EU om en global minimiskatt för storföretag – efter löften om miljardstöd från Bryssel.

Då säger Ungern nej i stället.

Annons

Annons

Enligt finansminister Mihaly Varga beror den plötsliga omsvängningen på konsekvenserna av kriget i Ukraina.

Att införa en global minimiskatt i ett så tidigt läge skulle orsaka allvarlig skada för EU:s ekonomi, hävdar Varga på möte med sina EU-kollegor i Luxemburg på fredagen.

Tvisten gäller den internationella uppgörelse om en minimiskatt på 15 procent som nåddes i fjol, via Organisationen för ekonomiskt samarbete (OECD). Polen sade länge nej, men har nu ändrat sig – precis efter att EU-kommissionen efter många om och men gett klartecken till att betala ut ett mångmiljardstöd från EU:s gemensamma coronafond.

Ungern har hittills inte fått något liknande klartecken, vilket nu misstänks vara den egentliga anledningen till att landet plötsligt säger nej till skatteuppgörelsen.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire är inte imponerad.

Vad som gör den här frågan är så fantastisk är att så fort man löser ett problem så dyker ett annat upp, säger Le Maire syrligt inne på finansministermötet.

Fortsatta förhandlingar följer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.