A-
A+

Ungern inte redo för svensk Natoansökan

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
NatoTT

Ungern har lovat att inte vara sist med att ratificera den svenska Natoansökan. Men när parlamentet möts nästa vecka finns frågan inte med på agendan.

Ungerns parlament är inte redo att ratificera den svenska Natoansökan. Det bekräftar parlamentsledamoten Ágnes Vadai till TT.

Ratificeringen finns inte med på agendan för nästa veckas session.

Tidigare har premiärminister Viktor Orbán sagt att ett ungerskt godkännande bara handlar om en teknikalitet genom en ratificering i parlamentet, eftersom frågan redan har debatterats och behandlats i utskott. Han har också lovat att inte vara sist med att godkänna Sverige som medlem i försvarsalliansen.

Andra tongångar

Men senaste tiden har tongångarna låtit annorlunda och omröstningen har flera gånger skjutits på framtiden. Ungerska politiker har krävt en förklaring av den kritik som svenska – i likhet med många andra europeiska politiker – riktat mot landets demokratiutveckling.

Men den svensks regeringen förlitar sig på tidigare ungerska löften om att inte vara sist.

Vi hade inga samtal om det i dag, men budskapet har alltid varit detsamma: att Ungern inte ska vara det sista land som ratificerar den svenska ansökan, konstaterade försvarsminister Pål Jonson i Bryssel på tisdagen.

Steg framåt i Ankara

Ungern och Turkiet är de enda Natoländerna som inte godkänt svenskt Natomedlemskap.

Men nu har processen börjat röra på sig i Turkiet och på torsdag möts parlamentets utrikesutskott för att rösta om frågan. Därefter kan det gå snabbt. Redan nästa vecka kan ratificeringen ske i det turkiska parlamentet.

Enligt uppgift till TT vill president Recep Tayyip Erdogan gärna ha ett positivt besked med sig till Berlin på fredag. Då ska han träffa den tyske förbundskanslern Olaf Scholz.

Det är nu ett och ett halvt år sedan Sverige beslutade att söka medlemskap i Nato.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.