A-
A+

Unik Malmöpark hotas av svamp

Algsvampar från asien hotar Malmöparkens bokträd. Arkivbild.
Algsvampar från asien hotar Malmöparkens bokträd. Arkivbild.
NaturTT

Pildammsparken i Malmö är – med sin nyklassicistiska utformning från början av 1900-talet – unik bland Nordeuropas parker. Men en asiatisk svamp har sedan ett par år dykt upp och hotar att förgöra parkens bokar, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nu har Malmö stad planterat tusentals nya träd i ett försök att rädda parkens utseende. Hela 5 000 nya bokar är i jorden, inplanterade invid äldre träd i hopp om att de en dag ska fylla tomrummen efter döda träd.

Större befintliga träd behandlas även med svamptyper som ska ge dem motståndskraft mot den asiatiska svampen. För ett angrepp av den asiatiska algsvampen Phytophtorasom kan annars leda till träddöd.

Svampen angriper rötter och ger även fri väg in för andra angripande svampar. På attackerade träd bildas svarta sår och sedan börjar trädet tappa sina blad.

Den angripande asiatiska svampen finns i staden sedan flera år tillbaka.

— De transporteras över hela världen. Det kan ha varit någon som varit på semester i Japan och har svampen på skorna, och så joggar man i parken. Så det är smågrejer som kan göra detta, säger landskapsingenjör Mattias Thelander på fastighets- och gatukontoret, till tidningen

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!