A-
A+

Unikt bronsåldersfynd till Lödöse museum

”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenboc. Arkivbild.
”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenboc. Arkivbild.
ArkeologiTT

Det bronsåldersfynd som hittades av en privatperson utanför Alingsås tidigare i år kommer ingå i Lödöse museums samlingar. Det har Riksantikvarieämbetet beslutat.

Annons

Annons

”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenboc i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller fyra halsringar, två nålar, en kedja i fem fragment och en gjuttopp.

Fynden gjordes i början av april av en man som var ute i terrängen för att göra en orienteringskarta. Han såg föremål ligga i en brant sluttning vid några stenblock, där djur haft sitt bo. Ett 50-tal föremål hittades vid undersökningen av platsen, plus några mindre fragment. Nästan allt är av brons.

"Intresset är stort, och vi har redan påbörjat arbetet för hur vi ska kunna visa de här vackra och välbevarade sakerna för våra besökare", säger Christian Mühlenbock.

Nu återstår frågan vad Riksantikvarieämbetet beslutar om övriga föremål som hittades på platsen. Beslut väntas komma efter sommaren. Yngre bronsåldern är i Norden arkeologernas namn på tiden mellan 1 100 och 500 före Kristus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!