A-
A+

Uppehållstillstånd efter omskrivet piratfall

Den danska fregatten Asbern Snare. Arkivbild.
Den danska fregatten Asbern Snare. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

En nigeriansk man, som tidigare åtalats för att under eldstrid i Guineabukten ha utsatt danska soldater för livsfara, har fått uppehållstillstånd i Danmark.

Det meddelar den 41-årige mannens advokat till Ritzau.

I slutet av 2021 skulle en helikopter från den danska försvarsmaktens fregatt Esbern Snare stoppa förmodade pirater under ett uppdrag i Guineabukten. Helikoptern avfyrade varningsskott och därpå följde beskjutning av helikoptern.

Inga danska soldater kom till skada, men fyra av dem som sköt mot helikoptern dödades i eldstriden.

41-åringen skadades så illa att hans ben behövde amputeras och han fördes därför till Danmark för vård. Där ställdes mannen inför rätta misstänkt för att ha orsakat överhängande fara för danska soldaters liv, varpå Nigerias utrikesdepartement krävde att han skulle släppas och att Danmark skulle be om ursäkt för händelserna.

I slutet av november 2022 friades mannen av Köpenhamns tingsrätt – och nu har han alltså fått uppehållstillstånd i Danmark.

Det är ett riktigt olyckligt fall. Det är tråkigt. Han hör inte hemma i Danmark. Den enda anledningen till att han är här är på grund av internationella åtaganden, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

För närvarande befinner sig mannen på ett asylcenter i väntan på att den danska motsvarigheten till Migrationsverket hittat en kommun som han kan flytta till, meddelar mannens advokat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.