A-
A+

Uppgången för Vänsterpartiet bruten

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
PolitikTT

Annons

Annons

Vänsterpartiet ökar inte längre i opinionen, i stället backar partiet något. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

V gick ju upp i samband med regeringskrisen, då blev det en väldigt starkt exponering och sedan har det egentligen kanske klingat av, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till radion.

I septembermätningen får partiet 10,6 procent av väljarsympatierna, vilket kan jämföras med de 11,5 procent som partiet fick en månad tidigare och som var den högsta noteringen i Svensk väljaropinion sedan starten 2010.

Det är jämnt mellan de politiska blocken – 49,4 procent för de rödgröna inklusive Centern och 49,1 procent för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det innebär i statistiska sammanhang att det är helt jämnt. De går inte att skilja åt, säger Toivo Sjörén.

Miljöpartiet som länge balanserat på fyra procent-spärren får 4,1 procent. Liberalerna ligger fortfarande kvar på en nivå klart under riksdagsspärren, på 2,8 procent.

I Svensk Väljaropinion ingår mätningar från Novus, Kantar Sifo och Ipsos. Sammanvägningen för september omfattar totalt 11 599 intervjuer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.