A-
A+

Uppgift: Fler brutalt dödade i Moçambique

Människor på flykt från den våldsamma jihadistattacken mot den moçambikiska staden Palma. Arkivbild från 1 april.
Människor på flykt från den våldsamma jihadistattacken mot den moçambikiska staden Palma. Arkivbild från 1 april.
MoçambiqueTT-AFP-Reuters

Ytterligare tolv människor uppges ha hittats döda efter den brutala jihadistattacken i slutet av förra månaden i staden Palma i norra Moçambique.

Annons

Annons

Uppgiften kommer från stadens polischef Pedro da Silva. I en intervju med den statliga tv-kanalen TVM säger polischefen att de tolv personerna som hittats döda förmodligen är utländska medborgare, eftersom de var vita.

De hade bundits fast och halshuggits, säger da Silva i intervjun som spelades in invid brottsplatsen, hotellet Amarula.

Pedro da Silva säger också att han själv har begravt offren i närheten.

Obekräftade uppgifter

Orlando Mudumane som är talesperson för Moçambiques nationella polis säger att han har sett foton av det inträffade, men han kan inte ge en oberoende bekräftelse utan hänvisar till att en utredning pågår.

Även nyhetsbyrån Reuters betonar att den inte har kunnat få oberoende bekräftelser av händelserna i Palma, eftersom staden i princip var avstängd dagarna efter attacken.

Det var den 24 mars som människorna i Palma attackerades av en jihadistgrupp som säger sig ha kopplingar till terrornätverket IS.

Hur många som dödats är ännu oklart, men att det rör sig om minst tiotals tycks stå klart. Tusentals människor tvingades fly och från provinshuvudstaden Pemba, dit många tagit sig, kommer fasaväckande rapporter om hur till och med små barn har skjutits av jihadisterna och nu behöver sjukhusvård.

Ungefär en mil från Palma pågår ett omfattande naturgasprojekt, i vilket den franska oljejätten Total och andra internationella energibolag deltar.

Enligt Moçambiques president Filipe Nyusi har jihadistgruppen nu drivits ut ur Palma.

Annons

Annons

Krismöte i Maputo

Allt fler röster höjs för att Moçambique ska acceptera ett ökat internationellt stöd för att bekämpa jihadisterna i landets norra del och pressen på Nyusi är hård. Men senast i onsdags sade presidenten enligt Reuters att landet föredrar att hantera vissa av problemen själv av suveränitetsskäl.

Under torsdagen höll regionens ledare för den afrikanska samarbetsorganisationen SADC ett krismöte i Moçambiques huvudstad Maputo med anledning av jihadistdåden i Palma.

SADC-gruppen slog i ett uttalande fast att "avskyvärda attacker" som den mot Palma "inte kan tillåtas att fortsätta utan ett proportionellt regionalt svar".

Hur ett regionalt svar ska se ut framgår inte av uttalandet.

Besinningslösa blodbad

Attacken mot Palma är den senaste i en lång rad dåd som de senaste åren satt skräck i befolkningen i den gas- och mineralrika provinsen Kap Delgado (Cabo Delgado). I november angreps flera byar i området av beväpnade grupper som skar halsen av och styckade oskyldiga människor i besinningslösa blodbad.

I fjol svor en av de mer aktiva moçambikisk extremistgrupperna Ansar al-Sunna, som lokalt kallas al-Shabaab (utan koppling till den somaliska gruppen), trohet till terrorrörelsen IS.

Även den IS-anknutna rörelsen Islamiska statens centralafrikanska provins (på engelska förkortad IS-CAP) är aktiv i regionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!