A-
A+

Uppgift: "Fredsbevarande styrkor" till Kazakstan

Rök stiger från rådhuset i Almaty i Kazakstan efter onsdagens demonstrationer. Demonstranter uppges ha tagit sig in i byggnaden.
Rök stiger från rådhuset i Almaty i Kazakstan efter onsdagens demonstrationer. Demonstranter uppges ha tagit sig in i byggnaden.
KazakstanTT-AFP

Våldet tilltar i oljelandet Kazakstan. Landets regering har upplösts och enligt obekräftade uppgifter från det kazakstanska inrikesdepartementet har minst åtta människor mist livet i sammandrabbningarna.

Annons

Annons

Webbkarta
Webbkarta
Kravallpolis i Almaty.
Kravallpolis i Almaty.

På onsdagskvällen, svensk tid, rapporterade nyhetsbyrån AFP att den Moskvaledda säkerhetsorganisationen CSTO kommer att sända "fredsbevarande styrkor" till sitt grannland. Beskedet kom i form av ett meddelande på Facebook från Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan, som för närvarande är ordförande för CSTO. I organsiationen ingår sex forna Sovjetstater.

Enligt meddelandet ska CSTO sända styrkorna till Kazakstan "under en begränsad tidsperiod i syfte att stabilisera och normalisera situationen i landet" som hade orsakats av "inblandning av utomstående".

Lovar agera

Under onsdagen utlystes undantagstillstånd i hela Kazakstan till följd av de omfattande demonstrationerna i landet.

Tidigare under dagen lovade landets president Kasym-Zjomart Tokajev att agera "så tufft som möjligt".

Som president är jag skyldig att försvara medborgarnas säkerhet och fred, och att oroa mig för Kazakstans integritet, sade Tokajev på ryska.

Bland de ryska medier som rapporterar om det nationella undantagstillståndet finns nyhetsbyrån Interfax.

Utegångsförbud gäller mellan klockan 23 och 07.

Annons

Annons

Regeringen upplöst

Kazakstans regering har upplösts och Tokajev har i ett tidigare uttalande på presidentkansliets sajt meddelat att han accepterat en avskedsansökan från regeringen via premiärminister Askar Mamin. Vice premiärminister Alikhan Smailov går in som tillförordnad premiärminister tills dess att en ny regering har bildats.

Beskeden kommer efter flera dagar av oväntat omfattande protester, bland annat till följd av landets höga gaspriser. Men protesterna har fortsatt trots att regeringen sänkt gaspriserna till den nivå som demonstranterna har krävt.

Tog sig in i rådhus

På onsdagen avfyrade polisen distraktionsgranater och tårgas mot flera tusen demonstranter som marscherat mot rådhuset i Almaty, enligt AFP:s journalister på plats.

Enligt lokala medier har det brunnit i delar av byggnaden. På bilder syns hur rök stiger från byggnaden.

Totalt har mer än 200 personer frihetsberövats det senaste dygnet och 95 poliser har skadats, enligt ett uttalande från landets inrikesdepartement.

Ryssland uppmanade under dagen till dialog för att stoppa oroligheterna i den forna Sovjetrepubliken. Det ryska utrikesdepartementet sade i ett uttalande att man noga följer "utvecklingen i broderliga grannlandet".

USA uppmanade under onsdagen de kazakiska myndigheterna att visa "återhållsamhet" i hur de hanterar situationen. Vita husets pressekreterare Jen Psaki kommenterade också "galna ryska påståenden" om att USA ligger bakom demonstrationerna, som hon beskrev som "helt falska och ett tydligt exempel på ryska försök att sprida desinformation".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.