A-
A+

Uppgift: Ukraina har återtagit strategisk stad

En kvinna framför en förstörd byggnad i Charkiv den 30 augusti.
En kvinna framför en förstörd byggnad i Charkiv den 30 augusti.
UkrainaTT

Den ukrainska motoffensiven i nordöst verkar ha tagit de ryska styrkorna med överraskning, enligt oberoende analytiker. Ukraina har intagit ett stort område – och kan enligt uppgifter redan nu kontrollera strategiskt viktiga städer.

Samtidigt uppges Ryssland förstärka närvaron i regionen runt Charkiv.

Annons

Annons

I månader har den ukrainska sidan pratat om en annalkande motoffensiv i söder, runt Cherson, och attackerat ammunitionsdepåer och ledningscentraler bakom de ryska linjerna.

Nu rycker de ukrainska styrkorna i stället fram i nordost, runt staden Charkiv.

"Ukrainska styrkor har intagit 1 000 kvadratkilometer 8–9 september i Charkivs län. Ukrainska styrkor rensar troligtvis en del oorganiserade ryska styrkor som fångats i den här snabba offensiven mot Kupjansk och floden Oskol", skriver ISW-analytikern George Barros på Twitter.

Enligt mer försiktiga uppgifter kan det snarare röra sig om 400 kvadratkilometer, rapporterar CNN.

Under lördagseftermiddagen meddelade Ukrainas försvarsmakt att de intagit Kupjansk i östra Ukraina. Staden beskrivs som en logistisk nyckelpunkt och har kontrollerats av ryska trupper i flera månader, rapporterar AFP.

Flytt till fots

Den ukrainska generalstaben hävdar i en uppdatering att de ryska styrkorna på sina håll flytt från stridslinjer till fots, eller på cyklar och i bilar som tagits ifrån civilbefolkningen.

De ukrainska framgångarna "urholkar förtroendet i det ryska militärstyret", enligt tankesmedjan ISW.

Samtidigt rapporterar BBC Russia, med hänvisning till pro-ryska Telegramkanaler, att ryska trupper dessutom har lämnat Izium. Andra kanaler skriver att ukrainsk militär redan är i Iziums stadskärna. Uppgifterna är inte bekräftade från officiella håll.

Annons

Annons

"Trycks tillbaka"

Ryssland meddelade under fredagen att de skickat förstärkningar till Charkivregionen. På statliga ryska medier visades därefter klipp på kolonner med stridsvagnar, pansarfordon och artillerisystem som rörde sig i den riktningen, rapporterar AFP.

Enligt tjänstemannen Vitalij Gantjev, som tillsatts av Moskva i det ockuperade området, pågår "hårda strider" i Balaklija som ligger mellan Charkiv och strategiskt viktiga Izium.

Vi kontrollerar inte Balaklija. Försök görs för att få bort de ukrainska styrkorna, men det är hårda strider och våra trupper trycks tillbaka när de avancerar, säger Gatjev i ett tv-sänt tal.

Han tillägger att ryska reserver har anlänt till området.

"Överlistat oss"

"Vi måste vara ärliga, ukrainska ledningen har överlistat oss här", skriver den proryske ukrainske bloggaren Juryj Podoljaka, med en miljonpublik på Telegram, enligt The New York Times.

Även det brittiska försvarsdepartementet uppger att de ryska styrkorna troligtvis inte var förberedda på motattacken, och att sektorn endast var lätt försvarad. De skriver att delar av Ukrainas armé kan ha avancerat så långt som 50 kilometer in i tidigare ockuperat territorium.

Tyskt toppbesök

Samtidigt höjs en del röster för att inte dra för stora växlar på de ukrainska framgångarna. Analytikern Tobias Schneider vid den Berlinbaserade tankesmedjan Global Public Policy Institute skriver på Twitter att det rör sig om lokala framgångar vid en front som ryska styrkor inte lagt fokus vid. Han ser det däremot som ett tecken på att Ukrainas taktik fungerar.

"Det här uppmuntrar västerländska samarbetsparter till att se till att hjälpen fortsätter", skriver han.

På lördagen anlände Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock till Kiev för att visa "Berlins orubbliga stöd för Ukraina".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.