A-
A+

Uppgifter: Alexander Isak klar för Newcastle

Alexander Isak har enligt uppgifter skrivit på för Newcastle. Arkivbild
Alexander Isak har enligt uppgifter skrivit på för Newcastle. Arkivbild
FotbollTT

Svenske landslagsstjärnan Alexander Isak, 22, är klar för saudiägda Premier League-laget Newcastle, enligt samstämmiga spanska och brittiska uppgifter.

Han lämnar Real Sociedad för runt 740 miljoner kronor, ett nytt transferrekord för den brittiska klubben.

Annons

Annons

I Newcastle blir 22-åringen i så fall klubbkamrat med landslagskollegan Emil Krafth, och klubbens dyraste värvning genom tiderna och även den dyraste svenska spelaren någonsin.

Newcastle är kontroversiellt på grund av att man ägs av den saudiarabiska staten och finansieras av den statliga investeringsfonden, PIF.

Saudiarabien anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte, så kallad "sportswashing", när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

Newcastles grönvita tredjeställ, som liknar det saudiarabiska landslagets tröjor, har kritiserats av Amnesty som ett exempel på just detta.

Allsvenskans dyraste

Oljepengarna har tillåtit laget att spendera stort på värvningar och tidigare har stjärnspelare som landslagsmännen Bruno Guimarães (Brasilien) och Kieran Trippier (England) köpts in dyrt.

Alexander Isak startade sin fotbollskarriär i Solnaklubben AIK. Där debuterade han i allsvenskan som 16-åring och växte snabbt ut till en bärande spelare för "Gnaget".

Detta fick tyska storlaget Borussia Dortmund upp ögonen för och värvade Isak för cirka 85 miljoner kronor i januari 2017. En summa som fortsatt gör Isak till den dyraste försäljningen i allsvenskans historia.

Annons

Annons

17 mål på en säsong

Det blev dock ingen succé i Tyskland och Isak lånades ut till nederländska Willem II, där det gick desto bättre. 2019 såldes Isak till spanska Real Sociedad och har sedan dess etablerat sig som en viktig del i både klubb- och landslag.

Den första säsongen i Baskien slutade i nio ligamål innan Isak verkligen exploderade under säsongen 2020–21 där han smällde in 17 ligamål, hans bästa notering i karriären. I fjol gick det något tyngre och det blev endast sex mål i ligan.

Blir övergången till Newcastle av ser Isak ut att bli den dyraste svenska spelaren i historien då de 740 miljoner kronor som "Skatorna" betalar passerar de 698 miljoner kronorna som Barcelona beräknas ha betalat för Zlatan Ibrahimovic 2009.

Alexander Isak har gjort nio mål på 37 landskamper för svenska landslaget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.