A-
A+

Uppgifter: Får 1,2 miljarder för spel på Sauditour

Dustin Johnson. Arkivbild.
Dustin Johnson. Arkivbild.
GolfTT-AP

I februari sade den förre världsettan i golf, Dustin Johnson, att han skulle stanna på USA-touren.

Nu har han gjort en kraftig u-sväng och ställer upp i nästa veckas premiärtävling på den nya saudiska golftouren i London. Kanske var det 1,2 miljarder kronor som lockade.

Annons

Annons

"Dustin har övervägt den här möjligheten i ett par år. Till slut har han kommit fram till att det blir bäst för honom och hans familj att vara med", skriver Johnsons agent på Hambric Sports i ett uttalande.

"Dustin har aldrig haft någon kontrovers med PGA-touren och är tacksam för allt som den gett honom, men kände till slut att det här var för lockande för att avstå."

Enligt den brittiska tidningen The Telegraph får Johnson runt 1,2 miljarder kronor för att spela på den nya touren. I varje tävling finns det dessutom motsvarande 245 miljoner kronor i prispengar, varav vinnaren får 39 miljoner kronor.

Johnson, 13:e på världsrankningen, är den högst rankade spelaren i startfältet i LIV-premiären.

Mickelson inte anmäld

Bland övriga 48 spelare finns tidigare majorvinnarna Lee Westwood och Sergio Garcia.

Däremot saknas Phil Mickelson som tagit en paus från golfen efter ett kritiserat uttalande om LIV-touren och Jamal Khashoggi, den saudiske journalisten som mördades på konsulatet i Istanbul 2018. Det finns dock platser kvar till turneringen om Mickelson ändrar sig.

Det var efter Mickelsons kommentar som flera andra toppspelare, bland andra Dustin Johnson, intygade att de kommer att stanna på USA-touren.

Annons

Annons

Kan kastas ut

Tourerna i USA och Europa har hotat att kasta ut spelare som ansluter till den nya touren eftersom LIV-tävlingarna krockar med tävlingarna på PGA-touren och Europatouren. Den saudistödda touren får också kritik för att det handlar om sportswashing, att idrott används för att tvätta rent ett lands (Saudiarabien) dåliga rykte när det handlar om bland annat mänskliga rättigheter.

Premiärtävlingen avgörs den 9–11 juni på Centurion Club utanför London.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.