A-
A+

Uppgifter: Militären flygbombar i gränsområde

På denna stillbild från en videoinspelning tagen av thailändska gränssoldater syns rök stiga från en myanmarisk armépostering i delstaten Karen.
På denna stillbild från en videoinspelning tagen av thailändska gränssoldater syns rök stiga från en myanmarisk armépostering i delstaten Karen.
MyanmarTT-AFP

Myanmars militär utförde under onsdagen flertalet flygräder i delstaten Karen på gränsen mot Thailand, uppger källor inom den thailändska armén till nyhetsbyrån AFP.

Enligt källorna är det andra dagen i rad som militären genomför flygräder i området.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ända sedan militären tog makten i en kupp i februari har regelbundna protester hållits runt om i Myanmar. Förutom fängslandena har juntan svarat med dödligt våld – fler än 700 personer har dödats av militär och polis, enligt sammanställningar av oberoende organisationer.

Under den senaste tiden har oroligheterna trappats upp i framförallt gränsområdet mot Thailand och på flera håll övergått i väpnade strider.

Under tisdagen uppgav källor inom den thailändska armén att en myanmarisk armépostering stormades av medlemmar från milisgruppen Karen National Union (KNU). Explosioner och skottlossning ska sedan ha hörts från platsen både under tisdagen och onsdagen.

KNU bekräftar att de bränt ner arméposteringen och uppger att de sedan dess blivit utsatta för upprepade flygräder. Gruppen fördömer militärens agerande då civila i området kan ha kommit till skada eller till och med dödats.

KNU uppger att 24 000 människor i delstaten har fått fly sina hem de senaste veckorna, bland annat efter flygräder av militären. Gruppen är en av ett tjugotal väpnade grupper kopplade till Myanmars många etniska minoriteter som strider för ökat självstyre och inledde 1949 sina strider för att nå en självständig stat för karenfolket.

Militären ska även ha genomfört flygräder i delstaten Kachin under onsdagen, enligt en talesperson för milisgruppen Kachin Independence Army.

Båda sidor har lidit förluster, säger talespersonen till AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz