Uppgifter: Navalnyj var övervakad på sin resa

Aleksej Navalnyj fördes under helgen till sjukhus i Berlin där han vårdas.
Aleksej Navalnyj fördes under helgen till sjukhus i Berlin där han vårdas.
RysslandTT-Reuters

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj var bevakad av säkerhetstjänsten FSB dagarna innan han insjuknade, uppger en rysk tidning med hänvisning till källor inom polisen.

Hans talesperson är "inte alls förvånad" över uppgifterna.

Annons

Annons

Aleksej Navalnyj. Arkivbild
Aleksej Navalnyj. Arkivbild

FSB-agenter i civila kläder var Navalnyj i hälarna och hans rörelsemönster följdes också av övervakningskameror, enligt uppgifter i Moskovskij Komsomolets.

"Omfattningen av övervakningen förvånar mig inte alls, vi var fullständigt medvetna om det sedan tidigare", kommenterar Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj på Twitter.

"Vad som däremot förvånar", fortsätter hon, "är att de (källorna inom säkerhetstjänsten) inte tvekade att berätta om det".

På kampanjresa

Navalnyj befann sig på en kampanjresa inför septembers ryska regionalval när han insjuknade. Moskovskij Komsomolets berättar att hans stab vidtog en mängd försiktighetsåtgärder, bland annat sov Navalnyj aldrig i det rum som var bokat i hans namn. En lägenhet som bokats åt honom röjdes dock sedan en medarbetare beställt take away-sushi till adressen.

Enligt Moskovskij Komsomolets källor har övervakningen dock inte visat några misstänkta kontakter som kan förklara varför han insjuknat. Säkerhetstjänsten tror därför att om Navalnyj blev förgiftad så skedde det inne på flygplatsen eller ombord på planet. Man inväntar fortfarande svar på prover polisen har tagit på platser Navalnyj och hans team besökt under resan. De första resultaten väntas på måndag, men det är inte känt om de kommer att offentliggöras eller inte.

Annons

Annons

Putinkritiker

Navalnyj, en mångårig kritiker av president Vladimir Putin, insjuknade på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva i fredags. Kort innan dess hade han druckit en kopp te, som hans team tror var spetsad med någon form av gift. Navalnyj togs in för vård på ett sjukhus i Omsk, nästan 300 mil öster om Moskva, och evakuerades sedan därifrån med militärambulans till Berlin, där han nu vårdas på sjukhuset Charité.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons