Uppgifter om ny premiärminister i Kirgizistan

Demonstranter som drabbat samman med polis utanför regeringshögkvarteret i Kirgizistans huvudstad Bisjkek på tisdagen.
Demonstranter som drabbat samman med polis utanför regeringshögkvarteret i Kirgizistans huvudstad Bisjkek på tisdagen.
KirgizistanTT-AFP-Reuters

Parlamentet har stormats, expresidenten fritagits, inrikesministern syns inte till – och uppgifter finns om att premiärministern har kastat in handduken och avgått.

Dramatiska scener utspelar sig i Kirgizistan – där valkommissionen nu väljer att ogiltigförklara det omstridda resultatet i helgens val.

Annons

Annons

Demonstranter vid regeringsbyggnaderna vid huvudtorget i Kirgizistans huvudstad Bisjkek på tisdagen.
Demonstranter vid regeringsbyggnaderna vid huvudtorget i Kirgizistans huvudstad Bisjkek på tisdagen.

Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria avgick premiärminister Kubatbek Boronov på tisdagen. Ria anger Myktybek Abdyldajev som källa, en man som i det politiska tumultet rapporteras ha upphöjts till parlamentets talman.

Därefter rapporterade Ria att parlamentet valt oppositionspolitikern Sadyr Zhaparov till ny premiärminister. Enligt den kirgiziska nyhetsbyrån Akipress tvingades dock den nyvalde premiärministern och andra politiker kort därpå fly från den byggnad där parlamentet samlats när uppretade människor beväpnade med käppar och stenar tagit sig in.

Läget är oklart, men protester bröt ut efter söndagens val där två etablerade partier, varav ett som står president Sooronbaj Jeenbekov nära, tog hem de flesta rösterna enligt det officiella resultatet.

Huvudkravet från demonstranter och oppositionella har varit att häva det omstridda resultatet. Vilket nu har skett, enligt den lokala nyhetssajten 24.kg.

Makten på glid

Detta efter ett dramatiskt dygn där makten tycks ha börjat glida regeringen och Jeenbekov ur händerna.

Polisen lyckades skingra protester under måndagskvällen med hjälp av distraktionsgranater, tårgas och vattenkanoner. Men bara timmar senare strömmade demonstranter återigen fram till huvudtorget i Bisjkek.

Tidigt på tisdagen bröt de sig in i en byggnad som hyser både parlamentet och presidentkansliet, rapporterar lokala medier. Omkring 2 000 personer trängde sig in i parlamentet, sjungande på nationalsången, berättar ett ögonvittne för AFP. På bilder syns demonstranter gå runt i huvudbyggnaden.

En brand rapporteras ha utbrutit i lokalerna men ska ha släckts kort därpå.

Annons

Annons

Fritagen expresident

Därefter tog sig demonstranterna även in i en annan byggnad för att frita expresidenten Almazbek Atambajev, som tidigare i år dömdes till elva års fängelse anklagad för korruption efter att hamnat på kant med efterträdaren Jeenbekov.

En aktivist uppger för nyhetsbyrån AFP att Atambajev fritogs utan "våld eller några vapen", och att anställda på plats inte gjorde några försök att stoppa dem.

Oppositionella ska även ha tagit kontroll över flera andra byggnader, däribland borgmästarens kansli. Dessutom har flera guvernörer i olika provinser avgått, enligt lokala medier.

Många skadade

Vidare uppger en talesperson vid inrikesdepartementet att inrikesminister Kasjkar Junusjalijev inte dykt upp till sitt arbete under tisdagen. Oppositionspolitikern Kursan Asanov trätt in i hans ställe, tillägger talespersonen.

Jeenbekov har beskrivit protesterna som ett försök från oppositionella krafter att förbereda en statskupp. Då protesterna spridit sig till flera städer runt om i landet har han dock sagt att han inte utesluter att gå med på att hålla omval.

En person har dött och 590 skadats i nattens oroligheter, enligt myndigheterna. Jeenbekov säger att han beordrat säkerhetsstyrkorna att inte öppna eld mot demonstranterna. Samtidigt som regeringskritiker demonstrerade samlades anhängare till presidenten i staden Osh, i södra Kirgizistan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons