A-
A+

Uppgifter: Svenskar evakueras från Gaza

Gränsövergången i Rafah, mellan Gazaremsan och Egypten. Arkivbild.
Gränsövergången i Rafah, mellan Gazaremsan och Egypten. Arkivbild.
MellanösternTT

Svenskar kan evakueras från Gazaremsan via gränsövergången till Egypten på lördag, enligt ett internt UD-mejl som DN tagit del av.

Enligt det interna mejlet har Egyptens utrikesdepartement bekräftat att svenska medborgare ska tillåtas att lämna Gazaremsan. Även israeliska Cogat, som ansvarar för samordningen av Israels aktiviteter i de palestinska områdena, bekräftar att de förbereder för att svenska medborgare ska komma ut under lördagen.

Över 500 svenska medborgare eller personer med svenskt uppehållstillstånd har hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza.

I ett mejl till TT skriver UD att myndigheten inte har någon bekräftad information om när svenskar kan få tillstånd att lämna Gaza, men att de förväntar sig att svenskar kommer att få tillstånd att lämna inom kort. Tills dess uppmanar myndigheten svenskar att inte bege sig till gränsen innan UD fått tillståndet bekräftat.

"Så snart vi får information om att svenskar ska få tillstånd av lokala myndigheter att lämna Gaza via gränspassagen vid Rafah kommer UD att kontakta dem det berör via sms, e-post och telefon", skriver myndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.