A-
A+

Uppgifter: Tyskland skickar Leopard till Ukraina

Leopard 2 finns hos ett antal europeiska länders försvarsmakter. Arkivbild.
Leopard 2 finns hos ett antal europeiska länders försvarsmakter. Arkivbild.
TysklandTT

Tyskland har beslutat att skicka stridsvagnen Leopard till Ukraina, enligt uppgifter till den ansedda tyska tidningen Der Spiegel.

Enligt tidningen handlar det om minst ett stridsvagnskompani med Leopard 2.

Annons

Annons

Beslutet väntas enligt uppgifter till det tyska public service-bolaget ARD tillkännages på onsdagen.

På tisdagen meddelade Polen att man officiellt bett Tyskland om tillstånd att skicka sina Leopard 2 till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sade i måndags att man kommer att be om tillstånd – men att stridsvagnarna kommer att levereras till Ukraina oavsett om man får Tysklands välsignelse eller ej.

En rad europeiska länder har Leopardvagnar i sin ägo, men för att skicka dem till Ukraina krävs den tyska regeringens godkännande.

Tidigare rapporterade Wall Street Journal att USA:s president Joe Bidens regering lutar åt att skicka ett betydande antal av stridsvagnen M1 Abrams till Ukraina, enligt källor inom administrationen. Enligt uppgifterna kan ett besked om leveranserna komma i veckan.

Tillkännagivandet skulle enligt Wall Street Journal i så fall vara en del av en bredare överenskommelse med Tyskland där Berlin skickar ett mindre antal Leopard 2-stridsvagnar och även godkänner leverans av stridsvagnen från Polen och andra länder.

Vita huset har avböjt att kommentera uppgifterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.