Uppgörelse klar om EU:s långtidsbudget

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordföranden Charles Michel var nöjda när EU-länderna enades om sin syn på nästa långtidsbudget i somras. Nu uppges även EU-parlamentets förhandlare säga slutligt ja till uppgörelsen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordföranden Charles Michel var nöjda när EU-länderna enades om sin syn på nästa långtidsbudget i somras. Nu uppges även EU-parlamentets förhandlare säga slutligt ja till uppgörelsen. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

En uppgörelse finns slutligen på plats för EU:s gigantiska långtidsbudget och coronastöd. Femton flyttade miljarder får EU-parlamentets förhandlare att säga ja.

Annons

Annons

"Förhandlingarna med parlamentet tog sin tid, men vi har slutligen gjort det", säger Tysklands EU-ambassadör Michael Clauss i ett uttalande efter tisdagens slutliga kompromissmöte.

Som ordförandeland i ministerrådet har Tyskland under hela hösten stött och blött den tilltänkta budgeten med EU-parlamentets förhandlare. I förra veckan nåddes en uppgörelse om hur man ska säkra att inga pengar betalas ut till medlemsländer som inte följer grundläggande rättsstatskrav. Nu finns ett avtal även om hur själva pengarna ska fördelas.

Miljardbelopp

"Det här är en välbalanserad uppgörelse, som behandlar de frågor som parlamentet lyft och samtidigt respekterar den vägledning som gavs från stats- och regeringschefernas toppmöte i juli", säger Clauss.

Enligt en tysk talesman innehåller uppgörelsen "riktade förstärkningar" av vissa budgetposter. EU-parlamentet har länge annars talat för döva öron när det gäller att få medlemsländerna att gå med på att satsa ännu mer pengar än de euromiljarder som man enades om i somras: 1 074,4 för sjuårsbudgeten och ytterligare 750 för det särskilda coronastöd som ska lånas upp gemensamt av hela EU.

Totalt handlar det nu om 15 miljarder euro som flyttas för att förstärka satsningar på bland annat hälsovård, forskning och studier. Ytterligare en miljard görs också tillgänglig för framtida behov. Pengarna ska huvudsakligen tas från de böter som företag tvingas betala om man inte följer EU:s regler.

Annons

Annons

Alla ska godkänna

Tisdagens uppgörelse behöver nu godkännas av hela ministerrådet och EU-parlamentet för att kunna träda i kraft.

"Extra ansträngningar görs för forskning, innovation och utbildning, bland annat. Bra för konkurrenskraften, tillväxten och jobben", konstaterar parlamentets chefsförhandlare, Belgiens förre finansminister Johan Van Overtveldt på Twitter.

Ministerrådet hoppas nu på snabba slutliga klartecken.

"Vi behöver snabbt få återhämtningsfonden på plats och igång för att lindra pandemins tunga ekonomiska konsekvenser. Jag hoppas att alla förstår skyndsamheten i situationen och hjälper till. Ingen behöver nya hinder och ytterligare förseningar", säger tyske EU-ambassadören Clauss.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons