A-
A+

Upplopp på Västbanken efter skjutningar

Israeliska soldater på plats i Hawara sedan två israeler skjutits till döds.
Israeliska soldater på plats i Hawara sedan två israeler skjutits till döds.
MellanösternTT-AP-AFP

Dödsskjutningen av två israeliska bosättare på Västbanken ledde till protester och attacker mot palestinska mål.

Oroligheterna utbröt samtidigt som Israel och palestinska representanter träffats för försoningssamtal.

Annons

Annons

De två israeliska bosättarna sköts till döds på söndagen i staden Hawara, nära Nablus som skakats av omfattande oroligheter och militära insatser de senaste veckorna.

Ytterligare ett tiotal skadades när en misstänkt palestinsk gärningsman öppnade eld, enligt palestinsk medicinsk personal.

Händelsen i det av Israel ockuperade Västbanken utlöste omfattande upplopp och oroligheter i trakten. Däck stacks i brand runt om i Hawara, och både bilar och hus blev attackerade av israeliska bosättare, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En palestinsk man dödades i sammandrabbningarna enligt palestinsk räddningspersonal.

Omkring 100 personer skadades i oroligheterna som följde, de flesta efter att ha inandats tårgas enligt Röda Korset.

Netanyahu vädjar

Premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanade till lugn och sade att säkerhetsstyrkor sökte efter den misstänkte gärningsmannen i Hawara.

Ta inte lagen i egna händer även om blodet kokar och känslorna svallar över, sade Netanyahu i ett videouttalande.

Israeliska styrkor tog sig till platsen för upploppen för att försöka återställa ordningen.

Oroligheterna efter dödsskjutningarna utbröt samtidigt som israeliska och palestinska representanter möttes för samtal i grannlandet Jordanien. Krisförhandlingarna gällde försök att undvika en upptrappning av våldsamheterna på Västbanken.

Efter mötet gjordes ett gemensamt uttalande från de israeliska och palestinska representanterna.

Efter "djuplodande och uppriktiga diskussioner /.../ bekräftas behovet av löften om nedtrappning på marken och att förhindra ytterligare våld", skrev parterna i uttalandet.

Representanter för USA och för Egypten fanns på plats. USA representerades av diplomaten Brett McGurk från landets nationella säkerhetsråd.

Annons

Annons

"Bygga förtroende"

Förhandlingarna fördes i semesterorten Akaba vid Röda havet och var "de första av sitt slag på flera år" enligt värdlandets statliga mediebolag. Politiska frågor och säkerhetsläge diskuterades.

Israel sände säkerhetstjänsten Shin Bets chef Ronen Bar medan palestinierna representerades av underrättelsechefen Majed Faraj.

Oro, våld och sammandrabbningar har ökat till en farlig nivå på främst Västbanken. Eskaleringen har förstärkts av en mer hårdför politik från Israels nya högerregering, som tillträdde i december, och som följts av palestinska motreaktioner.

En diplomatkälla i Jordanien sade inför mötet att det handlar om att "bygga förtroende" mellan Israel och palestinierna.

Dödssiffran i de senaste veckornas oro främst på Västbanken är den högsta sedan protesterna 2005 i det som kallades den andra intifadan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.