A-
A+

"Upplopp ska aldrig få kväsa yttrandefriheten"

Polisen Stefan Wredenmark visar runt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i stadsdelen Rosengård i Malmö.
Polisen Stefan Wredenmark visar runt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i stadsdelen Rosengård i Malmö.
PolitikTT

Moderatledaren Ulf Kristersson ogillar högerextreme Rasmus Paludans budskap, men slår fast att upplopp inte ska få tysta yttrandefriheten i Sverige. Om polisen ska tillåta nya koranbränningar under Valborg och första maj vill han inte ta ställning till.

Annons

Annons

Polisen fattar sina beslut självständigt och de följer lagen. Jag varken kan eller bör ha synpunkter på enskilda sådana beslut.

När Ulf Kristersson valturnerar i Skåne tillsammans med Moderaternas vice partiordförande Elisabeth Svantesson är Rosengård i Malmö ett givet stopp för kampanjbussen. Här guidas de från Rosengårds polisstation fram till Rosengårdsskolan, som eldhärjades under påskkravallerna.

Sådana upplopp ska aldrig få kväsa yttrandefriheten, understryker Kristersson.

Jag har respekt för att polisen måste göra sina bedömningar, men den generella slutsatsen vid upplopp kan inte vara att man tystar yttrandefriheten så att de som bråkar mot den som sprider budskap vinner, vad man än tycker om dem. Så kan man inte ha det.

Delar frustration

Att KD-ledaren Ebba Busch tycker att polisen borde ha skjutit skarpt under upploppen och i en radiointervju frågade sig varför det inte var hundra skadade upprorsmakare i stället för poliser tolkar Ulf Kristersson som ett uttryck för frustration – en frustration han delar.

Jag tolkar det hon sade som en rätt brett upplevd frustration över hur det gick till här, att ligister i praktiken tog över. Man tvingade polisen till reträtt, tog över polisbilar och bevisade på alla sätt att det inte är polisen som har kontrollen över områden. Den frustrationen delar jag helt och fullt.

I många andra europeiska länder hade sådana kravaller lett till justitieministerns avgång, konstaterar han, och understryker att Morgan Johansson (S) har ett samlat ansvar för kriminalitetens utveckling i Sverige. Han kallar årets första kvartal för det "blodigaste på många decennier".

Har man suttit vid makten vid samma jobb i åtta år har man ett stort ansvar för detta, det kan man inte komma ifrån.

Annons

Annons

Dubbla straff

Moderaterna lyfter fram den danska gänglagstiftningen som ett föredöme, som innebär dubbelt så långa straff när gängkriminella begår brott. Samtidigt vill Moderaterna ge polisen större möjligheter att använda hemlig avlyssning, göra det möjligt att använda anonyma vittnen i domstolarna och slopa straffrabatten helt för ungdomar mellan 18 och 21.

Moderaterna vill också att alla brott som leder till fängelse ska leda till utvisning för utländska medborgare

Den signalen hade varit solklar: Döms du för någonting som kan ge fängelse, då åker du ut ur riket. Med eller utan familj i Sverige – det har ingen betydelse, ut ur Sverige, säger Ulf Kristersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.