A-
A+

Uppror i Spanien inför Sverigematch

Barcelonas Aiatana Bonmatí uppges vara en av de 15 spelare som hotar att hoppa av spanska landslaget om inte förbundet får till en förändring. Det tros vara ett utbrett missnöje med förbundskaptenen Jorge Vilda, till vänster på bilden, som ligger bakom protesterna. Arkivbild.
Barcelonas Aiatana Bonmatí uppges vara en av de 15 spelare som hotar att hoppa av spanska landslaget om inte förbundet får till en förändring. Det tros vara ett utbrett missnöje med förbundskaptenen Jorge Vilda, till vänster på bilden, som ligger bakom protesterna. Arkivbild.
FotbollTT

Två veckor före landskampen mot Sverige råder det kaos i Spaniens damlandslag i fotboll.

15 spelare vägrar att spela om inte förbundskaptenen avgår.

Spanska fotbollsförbundet har svarat med att kräva en ursäkt från spelarna.

Annons

Annons

Spanska fotbollsförbundet (RFEF) meddelar att de under torsdagen tog emot identiska mejl från 15 olika spelare, i något som kan beskrivas som ett massavhopp.

Det sker med bara två veckor till den kommande landskampen mot Sverige i Córdoba den 7 oktober.

Under de senaste veckorna har spanska medier flera gånger rapporterat om de växande sprickorna i landslaget, och uppgett att förbundskaptenen Jorge Vilda saknar flera av spelarnas förtroende.

"De skriver att de upplever att den nuvarande situationen påverkar dem 'väsentligt' när det gäller deras 'känsloläge' och 'hälsa', och att 'så länge det inte förändras', så kommer de att hoppa av Spaniens landslag", skriver RFEF i ett uttalande.

Hotar att spela med juniorer

Förbundet tänker dock inte gå spelarna till mötes, eftersom man anser att beslut gällande förbundskapten och tränarstab ligger utanför spelarnas befogenheter.

Man uttrycker fullt förtroende för Jorge Vilda, och noterar i stället att det från spelarhåll är allvarligt att inte dyka upp när man kallas till landslaget, vilket kan leda till flera års avstängning.

"Vi kommer inte att ta ut spelare som inte vill bära den spanska tröjan. Förbundet kommer bara att ta ut hängivna spelare, även om det innebär att man tvingas spela med juniorer", skriver RFEF.

Enligt nyhetsbyrån Reuters källor är spelarna bland annat missnöjda med stämningen i omklädningsrummet, hur Vilda hanterar skador, hans träningspass och hur han tar ut laget.

Annons

Annons

Flera Barcelonaspelare

Spanska radiostationen COPE uppger att Ballon d'Or-vinnaren Alexia Putellas inte finns bland spelarna som hoppat av. Det gör däremot flera av hennes lagkamrater i Barcelona: Patri Guijarro, Mapi León, Sandra Paños, Aitana Bonmatí, Clàudia Pina och Mariona Caldentey.

Även Manchester United-duon Ona Batlle och Lucía Garcia liksom Manchester Citys Leila Ouahahabi och Laia Aleixandri uppges ingå i gruppen som vägra spela för landslaget.

Spanska fotbollsförbundet skriver att de inte tänker straffa spelarna, men uppger att de som mejlat bara får komma tillbaka till landslaget om de "erkänner sina misstag och ber om förlåtelse".

"Det här är mer än en idrottsfråga, det är en fråga om värdighet", uppger fotbollsförbundet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.