A-
A+

Upprört i Kenya efter gränsdom

Internationella domstolen i Haag. Arkivbild.
Internationella domstolen i Haag. Arkivbild.
Kenya/SomaliaTT-AFP

Somalia får i stora drag rätt till ett stort område i havet utanför landets kust, ett område även Kenya sade sig ha rätt till. Det har Internationella domstolen i Haag beslutat.

Annons

Annons

Kenya och Somalia har sedan 2014 legat i fejd över en gränsdragning mellan länderna, där frågan varit var gränsen ska dras i Indiska oceanen.

När Internationella domstolen i Haag (ICJ) på tisdagen kom med sin dom i frågan möttes det med upprördhet i Kenya, som bara får en liten bit av det eftertraktade området.

Det här vrider tillbaka alla sociala, politiska och ekonomiska framsteg som har tagits (mellan länderna) och riskerar att hota freden och förvärra det fragila säkerhetsläget i hela Afrikas horn, säger Kenyas president Uhuru Kenyatta, som motsätter sig den i hans tycke "partiska" domstolens beslut, ett beslut han inte tänker erkänna.

"Respektera internationell lag"

ICJ dömde nämligen i stora drag till Somalias fördel och ger den nordliga grannen i fejden rätt till vattnen under vilka tros finnas stora gas- och oljefynd.

Somalia å sin sida uppmanar Kenya att "respektera internationell lag" och president Mohamed Abdullahi Mohamed säger i ett tv-sänt tal att domen gav länderna en möjlighet att stärka sina band.

Domstolen var enig i sitt beslut i frågan, som gällde hur gränsen skulle dras i vattnet – följa gränsen, som Somalia anser, eller rakt österut, som Kenya tycker. Mellan ländernas förslag ligger 100 000 kvadratkilometer vatten, ett område Kenya sedan 1979 har betraktat som sitt.

Annons

Annons

Kan inte överklagas

ICJ:s dom kan inte överklagas, men domstolen har i praktiken heller inget sätt att se till att domslutet följs. Om någon ytterligare nation utöver Kenya inte godtar domen och inte agerar efter den kan frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd.

Frågan har varit infekterad en längre tid, och 2019 kallade Kenya hem sin ambassadör i Somalia efter att ha anklagat grannen i norr för att redan ha sålt olje- och gasfält i området.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.