Uppsala mot nedflyttning: "Tomhet"

Emma Holmgren och Uppsala närmar sig nedflyttning till elitettan. Arkivbild.
Emma Holmgren och Uppsala närmar sig nedflyttning till elitettan. Arkivbild.
(Fotboll)TT

Uppsalas första sejour i damallsvenskan blev med största säkerhet bara ettårig. Efter en 0–2-förlust mot gästande Växjö är hoppet om nytt kontrakt i praktiken ute med tre omgångar kvar att spela.

Känslan nu är tomhet. Men klubbens mål är att etablera sig i damallsvenskan och det jobbet påbörjas omgående, säger tränaren och sportchefen Jonas Valfridsson.

Annons

Annons

IK Uppsala inledde säsongen med en stark premiärseger hemma mot Djurgården men har sedan stadigt tappat mark och efter elva raka förluster var nedflyttningen ett faktum.

Tabellsjuan Växjö som är indraget i streckstriden hade ett större självförtroende, ett mer precist passningsspel, en mer cynisk defensiv och klart effektivare avslut än hemmalaget vilket resulterade i 1–0 av Signe Holt Andersen i 27:e minuten och 2–0 av Amanda Johnsson Haahr i 86:e.

Resultatet innebär att jumbon Uppsala, med tre omgångar kvar och nio poäng att spela om, har just nio poäng upp till tian Umeå på säker mark. Västerbottningarna, som även har tolv måls bättre målskillnad än Uppsala, möter trean Kristianstad under söndagen. Tar Umeå minst en poäng då blir Uppsalas nedflyttning definitiv.

"Har saknat effektivitet"

Vi har saknat effektivitet i avgörande lägen, säger Uppsalatränaren Jonas Valfridsson.

Och just den detaljen finns det flera orsaker till, bland annat det kompakta spelschemat som blev en följd av pandemin.

Jag vill inte stå här och skylla på corona men vi har många unga spelare som behöver mycket träning för att veta vad de ska göra rätt i matcherna och det har blivit svårt att få till den träningen. Det har gjort att vi inte har fått den utveckling mentalt och på planen som vi hade behövt, säger Uppsalatränaren och fortsätter:

Annons

Annons

Stark ekonomi

Nu har vi haft många matchminuter där vi har fått en smäll och lärt oss av det men att få stryk hela tiden är mentalt påfrestande inte minst för unga spelare.

Ett alternativ hade varit att värva men IK Uppsala har valt att fortsätta utveckla unga spelare, helt i enlighet med klubbens filosofi.

Vi har lagt vikt vid att ha en bra ekonomi även för framtiden, vilket inte alla klubbar har gjort. Vissa klubbar kommer få jobba jäkligt hårt framöver med sin ekonomi. Jag känner mig stolt över den väg vi har valt, säger Valfridsson.

När IK Uppsala nu, med största säkerhet, får börja om i elitettan så är det med en tänkt omsättning om 6,3 miljoner, vilket är samma som i år. En låg omsättning för damallsvenska lag men en hög i elitettan.

Anfallsstjärnan kan lämna

Det är redan klart att sex spelare spelar vidare i klubben nästa säsong; målvakterna Lovisa Fock och Lina Lundqvist, mittbacken Sofia From samt mittfältarna Angelina Thoreson, Thea Barkfeldt och Marika Bergman Lundin. Samtal pågår även med anfallsstjärnan Cassandra Korhonen som dock har övergångsklausuler i sitt kontrakt vilket öppnar för en flytt.

Hur det blir med de tyngre spelarna, som målvakten Emma Holmgren vars kontrakt är utgående, är oklart:

Men vi känner att vi är attraktiva. Det är ganska spelare som har hört av sig och vill spela hos oss på grund av den fotboll som vi spelar plus att vi har många unga lovande spelare som vi hoppas behålla och bygga vidare på. Det ser ljust ut, säger Jonas Valfridsson som alltså inte bara är tränare utan även sportchef i IK Uppsala.

TT: Bästa minnet från det här året?

Att den här gruppen aldrig har velat ge upp. Vi är med i de flesta matcherna förutom den hemska mot Rosengård (1–9). Sedan gick vi in i damallsvenskan med målet att behålla vår plats genom att spela med och utveckla unga spelare, det är jag stolt över och det vill vi fortsätta med. Sedan hade vi kanske behövt någon ytterligare spelare med mer rutin på planen också.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons