Uppsättning på kurdiska stoppades i Istanbul

Nobelpristagaren Dario Fo, vars satir 'Tuta och kör' har förbjudits att spelas i Istanbul. Bild från 2008.
Nobelpristagaren Dario Fo, vars satir "Tuta och kör" har förbjudits att spelas i Istanbul. Bild från 2008.
TeaterTT-AFP

Bara timmar innan ridån skulle gå upp stoppade turkiska myndigheter en teaterpjäs som skulle spelas på kurdiska.

Varför är den farlig när den spelas på kurdiska? Hur hotar det allmänhetens säkerhet, frågar sig skådespelaren Ruges Kirici.

Annons

Annons

"Beru", en kurdisk bearbetning av nobelpristagaren Dario Fos satiriska "Tuta och kör" skulle ha haft premiär på tisdagen och då bli den första pjäsen framförd på kurdiska på den kommunala teatern i Istanbulstadsdelen Gaziosmanpasa på 106 år.

Men i stället för publik kom meddelandet att uppsättningen stoppas.

Vi var alla uppe på scenen för de sista repetitionerna och gjorde oss klara, och då fick vi ett papper från de lokala myndigheterna där det stod att vår uppsättning hade förbjudits, säger skådespelaren Ruges Kirici till nyhetsbyrån AFP utanför den polisövervakade teatern.

"PKK-propaganda"

Pjäsen handlar om en kidnappad politiker (i originalet en företagsledare) som fritas men av misstag genomgår en ansiktsoperation som gör att han ser ut som den man som räddade honom. Myndigheterna anser att satiren är propaganda för terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan och har bannlyst den.

Pjäsen har spelats på många språk över hela världen. Varför är den farlig när den spelas på kurdiska? Hur hotar det allmänhetens säkerhet, frågar sig Ruges Kirici, vars teatergrupp Teatra Jiyana Nu har spelat "Tuta och kör" på flera festivaler utomlands, men aldrig officiellt i Turkiet.

Annons

Annons

Hotar med åtal

Istanbuls guvernör Ali Yerlikaya står på sig och hävdar att förbudet inte beror på det kurdiska språket.

Samma budskap kommer från landets inrikesdepartement, som dessutom uppger att åtal väntar för de som har gett uppsättningen grönt ljus.

"En teaterföreställning som sprider terrororganisationen PKK:s propaganda kommer varken tillåtas på kurdiska , turkiska eller arabiska", skriver en talesperson för departementet på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons