A-
A+

Uppstickare utmanar Tesla med räckvidd

Lucid Motors har påbörjat produktionen av sin första modell. Arkivbild föreställande en tidigare prototyp.
Lucid Motors har påbörjat produktionen av sin första modell. Arkivbild föreställande en tidigare prototyp.
EkonomiTT

Efter en rad bakslag är nu amerikanska Lucid Motors igång med sin produktion av elbilar – tänkt att konkurrera med Tesla. Men smakar det så kostar det – motsvarande 1,5 miljoner kronor.

Annons

Annons

Fabriken i Arizona, USA, startade enligt amerikanska medier på tisdagen och ska med tiden komma upp i en kapacitet på 90 000 bilar årligen.

Den första modellen, "Air Dream Edition" är tänkt att levereras till kunder inom en månad. Den har marknadsförts som elbilen med absolut längst räckvidd just nu på marknaden, officiellt 837 kilometer per laddning, vilket är betydligt bättre än bland annat Teslas Model S.

Lucid har dock haft en lång resa sedan grundandet 2007. Häromåret väckte det uppseende när Saudiarabiens statliga oljefond gick in som finansiär. Tidigare i år kom beskedet att bolaget genom en fusion med ett så kallat spac-bolag, Churchill Capital, kunde få ett mångmiljardtillskott till kassan.

Det finns dock fortsatta utmaningar enligt företagets vd Peter Rawlinson, som tidigare jobbat på just Tesla.

Vi har fått kunder att släppa oron för räckvidd, sade Peter Rawlinson i samband med att fabriken invigdes, rapporterar Reuters.
Nästa stora hinder är kostnadseffektivitet. Vi behöver få ned kostnaderna.

Den som nu är intresserad av att köpa en Lucid får nämligen räkna med en rejält högre prislapp än för till exempel Tesla. Medan en Tesla Model S kostar omkring 89 000 dollar i USA går de första Lucid-bilarna loss på 169 000 dollar, motsvarande nästan 1,5 miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.