Uppvisning av Bolsjunov – Svensson sexa

Alexander Bolsjunov har fått en kanonstart på Tour de Ski.
Alexander Bolsjunov har fått en kanonstart på Tour de Ski.
SkidorTT

Tvåa i sprint. Fullständigt överlägsen i masstarten.

Det är lätt att förstå varför Alexander Bolsjunov är storfavorit till att vinna Tour de Ski.

Oskar Svensson stod samtidigt för en fin sjätteplats och är trea i sammandraget.

Annons

Annons

Annons

Annons

Svensson var den svenska ljusglimten på 15 kilometer klassiskt i Val Müstair, och har fått en riktigt bra start på touren efter att också ha nått semifinal i sprint. Efter en sjätteplats i lördagens masstart ligger han trea i sammandraget, 1.10 bakom ledaren Alexander Bolsjunov och bara tio sekunder från en annan ryss, Artem Maltsev, på andraplatsen.

Som en av få i startfältet körde Svensson utan fästvalla, och stakade sig genom loppet. Det blev ett framgångsrecept.

Jag är otroligt nöjd med loppet, säger Oskar Svensson till SVT.
Jag blev faktiskt lite förvånad att ingen annan gick på det. Det var lite av en chansning men jag kände att det kunde vara värt att chansa och det var kul att det funkade.

Allra bäst för dagen var dock Alexander Bolsjunov. Den 24-årige ryssen jagar sin andra raka seger i Tour de Ski, och så mycket bättre start kunde han inte önska sig.

Rysk dubbelkrasch

Efter en andraplats i sprinten knockade ryssen motståndet totalt i masstarten. Fältet var samlat i ungefär en mil, men när Bolsjunov sedan satte fart var det en mäktig uppvisning. Inom loppet av en knapp kilometer drog han ifrån övriga med 20 sekunder, och på det fanns det inget motsvar.

Alexander Boljsunov vann till slut med 23,5 sekunder före tvåan och hemmaåkaren Dario Coogna, Schweiz, och ytterligare två sekunder före ryske landsmannen Ivan Jakimusjkin.

Bakom Bolsjunov blev det en dramatisk kamp om pallplatserna. Tre andra ryssar – Jakimusjkin, Jevgenij Belov och Alexej Tjervotkin – gjorde upp med Cologna om andraplatsen. Men i den sista nerförsbacken före mål kom Belov och Tjervotkin för nära varandra och båda föll, samtidigt som Jakimusjkin tvingades ut utanför banan.

Cologna kunde enkelt ta hand om andraplatsen medan Jakimusjkin till slut ändå lyckades nå pallen.

Annons

Annons

"Stod och tjafsade"

Tjervotkin blev senare diskad samtidigt som Belov ramlade ner till åttonde plats, och bland annat fick se sig passerad av Oskar Svensson.

När jag åkte förbi dem i sista kurvan stod de och tjafsade. De såg inte ut att vara så glada på varandra, säger Svensson till SVT.

Tourens första stopp i Val Müstair, Schweiz, avslutas med fristilsjaktstart på söndagen. Därefter reser åkarna vidare till italiensk Toblach innan Tour de Ski avslutas i Val di Fiemme nästa helg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons