A-
A+

Urinvånare i Amazonas höll turister gisslan

Arkivbild från Peruanska amazonas.
Arkivbild från Peruanska amazonas.
PeruTT-AP-AFP

Urinvånare i Peruanska amazonas tog närmare etthundra båtpassagerare som gisslan på en flodbåt. Efter ett knappt dygn kom beskedet att gisslan släppts.

Agerandet var en protest mot bristen på statligt stöd efter en oljeläcka i området.

Annons

Annons

Vi vill påkalla regeringens uppmärksamhet med den här aktionen. Det finns utlänningar och peruaner, runt 70 personer, sade Watson Trujillo, ledare i samhället Cuninico, till en lokal radiostation medan gisslansituationen fortfarande pågick.

Sammanlagt 23 utländska medborgare fanns ombord, de allra flesta turister från USA, Spanien, Frankrike, Storbritannien och Schweiz. Det fanns även kvinnor och barn i gruppen, som fick tillbringa natten på den flodbåt de färdades i när de togs tillfånga.

De ansvariga uppgav under tidig morgon, lokal tid, att gisslan skulle släppas under eftermiddagen, vilket enligt AP också ska ha skett.

Trujillo sade att syftet var att sätta press på regeringen, som man vill utreder de miljömässiga skadorna efter att 2 500 ton råolja läckte från en ledning och rann ut i floden Cuninico i september.

Folket tvingas dricka det förorenade vattnet och äta fisken utan att myndigheterna bryr sig, sade Trujillo och uppgav att över 80 samhällen påverkats och att det enda de kunde göra var att "ta saken i egna händer".

Varken Perus regering eller polis har kommenterat gisslandramat.

Den 80 mil långa oljeledningen ifråga ägs av det statliga bolaget Petroperu och byggdes för att transportera råolja från flodområdet till hamnstaden Piura.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.