Urpremiär för mycket liten teaterscen

Teaterfoajén i Nora – kanske landets minsta teater? Pressbild.
Teaterfoajén i Nora – kanske landets minsta teater? Pressbild.
TeaterTT

I den gamla teaterfoajén mitt i Nora finns nu vad som måste vara en av landets absolut minsta teatrar. Första uppsättningen, "Det kom så mycket emellan", utspelas i en garderob.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

En meter djup och två meter bred är den lilla scenen som vanligtvis ska ha tjugo åskådare men som i coronaanpassat format nu reduceras till tio. Scenen ryms i en lokal som en gång skulle bli foajén till en biograf som aldrig blev byggd. Stadra Teater spelar vanligen på Stadra herrgård. Den lilla foajén blir nu en kompletterande experimentscen i centrala Nora.

Just närheten mellan skådespelare och publik är en del av experimentet.

Vi har tanke om att kanske närma oss vad man skulle kunna kalla filmskådespeleri, hur pass icketeatral kan man vara i uttrycket på scenen? Det finns några väldigt teatrala inslag också men vi försöker att inte blåsa ut en massa energi från scenen, utan kanske snarare suga in publiken på scenen – om det är möjligt, säger regissören Rune Jakobsson.

Den mycket lilla teatern invigs med urpremiären av Ylva Eggehorns specialskrivna monolog om läraren Christer som ger sig in i sin garderob. Han ska rensa upp bland sakerna men konfronteras med sitt liv.

Han är den där typen av svensklärare som man minns, som har lett in elever på litteraturens och teaterns bana. Han har gjort flera verk på ett minnesvärt sätt och visar prov på det, säger Magnus Wetterholm, som gör huvudrollen.
Försoning är ett mycket viktigt tema.

"Det kom så mycket emellan" spelas från 29 oktober till 5 december i Teaterfoajén och ska därefter turnera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons