A-
A+

Ursäkt till hbtqi-personer – men inga vigslar

Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury. Arkivbild.
Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury. Arkivbild.
StorbritannienTT-AP

Engelska kyrkan har formellt bett om ursäkt för hur den behandlat hbtqi-personer – men trots ursäkten kommer samkönade par fortfarande inte att få vigas i kyrkan.

Annons

Annons

"Vi vill be om ursäkt för de sätt som Engelska kyrkan har har behandlat hbtqi+-personer – både dem som är troende i våra kyrkor och dem som inte är det", meddelar kyrkans biskopar i ett uttalande direkt riktat hbtqi-personer i landet.

"För de gånger vi har avvisat och uteslutit er och dem ni älskar, ber vi så mycket om ursäkt. De tillfällen då ni har fått ett fientligt och homofobiskt mottagande i våra kyrkor är skamliga, och vi ångrar detta."

Tidigare i veckan meddelade dock kyrkan, efter fem år av debatt och samråd, att Engelska kyrkans präster inte heller i fortsättningen kommer att få viga gaypar. Samkönade par föreslås dock kunna få ta emot Guds välsignelse efter att ha registrerat ett civilt partnerskap eller haft en borgerlig vigsel.

Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, är "oerhört glad" över de planerade välsignelserna, men kommer själv inte att utföra dem på grund av att det finns motstånd mot det i en stor del av den världsomspännande anglikanska kyrkogemenskapen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.