A-
A+

USA: 99 procent av junis coviddöda ovaccinerade

Presidentfrun Jill Biden och senator Raphael Warnock besöker en vaccinationsmottagning i Savannah, Georgia, den 8 juli. Vaccinskepsis är ett utbrett problem i USA:s söder.
Presidentfrun Jill Biden och senator Raphael Warnock besöker en vaccinationsmottagning i Savannah, Georgia, den 8 juli. Vaccinskepsis är ett utbrett problem i USA:s söder.
USATT

Nästan alla som avled med covid-19 i USA i juni var inte vaccinerade, enligt landets främsta smittskyddsrådgivare Anthony Fauci.

Den smittsamma deltavarianten breder ut sig och i många delstater ökar virusfallen igen.

Annons

Annons

Förra månaden avled 130 personer med covid-19 i Maryland. Ingen av dem var vaccinerad, enligt guvernör Larry Hogan. I USA som helhet stod ovaccinerade för 99,2 procent av de covid-relaterade dödsfallen i juni, enligt smittskyddsexperten Anthony Fauci.

Det är sorgligt och tragiskt att de flesta (dödsfallen) skulle gå att undvika och förebygga, har han sagt i en intervju.

Fallen ökar

Den senaste veckan har antalet bekräftade fall av covid-19 i USA ökat med 105 procent jämfört med veckan före. Deltavarianten av viruset anses ligga bakom utvecklingen och har skapat en rad så kallade "hotspots" i sydstaterna, Mellanvästern och västra USA. Gemensamt för platserna som nu har en stigande viruskurva är att få invånare har vaccinerat sig där, enligt en analys från Johns Hopkins-universitetet.

En tredjedel av de nya fallen kommer från fem särskilt drabbade delstater: Florida, Louisiana, Arkansas, Missouri och Nevada.

På Mercy Hospital i Springfield i Missouri vårdas 91 procent av intensivvårdspatienterna i respirator, berättar sjukhuschefen för CNN. Många är i 20-, 30- och 40-årsåldern och situationen är betydligt värre än när pandemin härjade som värst förra året – då endast hälften av intensivvårdspatienterna låg i respirator.

Annons

Annons

Trögt i södern

De vaccin som finns tillgängliga tycks skydda mot deltavarianten och USA som helhet ligger bra till med vaccineringen. Omkring 48 procent av befolkningen är fullvaccinerad. Men i flera delstater, framför allt i södern, går det desto trögare.

I Alabama, Arkansas, Louisiana och Mississippi är bara runt 35 procent av invånarna fullvaccinerade. I juni reste presidentparet Joe och Jill Biden till olika delstater i södern för att besöka vaccinationskliniker och försöka övertyga skeptiker.

Det är en särskilt svår uppgift i USA, visar en internationell jämförelse. Bland medborgare i 15 av världens största ekonomier är det bara i Ryssland som en mindre del av den ovaccinerade befolkningen planerar att ta en spruta, enligt en mätning från Ipsos.

Myndigheter och företag har lockat med allt från gratis öl till lotterier med miljoner dollar i potten för att övertyga vaccinskeptiker, men utan någon större framgång. Bland de grupper som är svårast att nå finns amerikaner som är yngre, bor på landet, har lägre utbildning och röstar på Republikanerna.

Vill se vaccinkrav

Mätningar har visat att ovaccinerade amerikaner är mindre benägna än vaccinerade att vidta försiktighetsåtgärder som att bära munskydd och hålla avstånd – och mer benägna att äta på restaurang, gå på bio eller en inomhuskonsert där risken för smittspridning är hög.

Vita huset-rådgivaren Anthony Fauci vill gärna se att det blir vanligare på lokal nivå att affärsverksamheter och skolor ställer krav på vaccinering.

Det handlar om liv eller död. Vi har redan förlorat 600 000 amerikaner, säger Fauci till CNN.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!