A-
A+

USA-bas beskjuten efter flygräd

Pentagons talesperson John Kirby har informerat om de amerikanska flygräderna riktade mot irakiska milisgrupper.
Pentagons talesperson John Kirby har informerat om de amerikanska flygräderna riktade mot irakiska milisgrupper.
Syrien/IrakTT-AFP

USA har flygbombat mål tillhörande Iranstödda milisgrupper i gränsområdet mellan Syrien och Irak.

Proiranska grupper uppges ha beskjutit en amerikansk militärbas i östra Syrien som svar.

Annons

Annons

USA:s angrepp, som genomfördes under natten mot måndagen, riktades mot "anläggningar som används av Iranstödda milisgrupper", enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby. Attacken skedde på order av president Joe Biden.

"Vi fördömer den amerikanska flygattacken som under natten riktades mot en plats vid den irakisk-syriska gränsen, och som innebär en flagrant och oacceptabel kränkning av Iraks suveränitet och Iraks nationella säkerhet", kommenterar Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi via sitt kansli.

40 attacker

USA anklagar Iranstödda milisgrupper för att ligga bakom attacker mot amerikanska anläggningar i Irak. Sedan början av året har över 40 attacker genomförts mot amerikanska mål och intressen i Irak, där landets soldater deltar i en internationell allians som bekämpar extremistgruppen IS.

USA har inte gett någon information om huruvida några personer dödades i nattens attack. Men enligt Syriska människorättsobservatoriet dödades minst sju milismän på den syriska sidan av gränsen.

Annons

Annons

Lovar hämnd

Hashed al-Shaabi, en paraplyorganisation för irakiska milisgrupper som står Iran nära, bekräftar att milismän har dödats och utlovar hämnd.

Sent på måndagen kom uppgifter om att proiranska grupper beskjutit en militärbas nära oljefältet al-Omar i östra Syrien. Inga personer uppges ha skadats, enligt den amerikanske militäre talespersonen Wayne Marotto.

USA besvarade eldgivningen "i självförsvar".

Den statligt styrda nyhetsbyrån Sana rapporterar att raketer avfyrats mot basen där USA och kurdiskledda SDF samarbetar. Syriens centralregering har inte godkänt den amerikanska närvaron på basen.

Sana utpekar inte någon grupp som ansvarig för attacken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!