USA bjuds in till nordiska flygövningar

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) och USA:s flygvapensminister Barbara Barrett träffades i Sverige under fredagen.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) och USA:s flygvapensminister Barbara Barrett träffades i Sverige under fredagen.
PolitikTT

USA har bjudits in av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) att delta i de flygövningar över Nordkalotten som Sverige brukar genomföra tillsammans med Norge och Finland, rapporterar Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Inbjudan kom i samband med ett besök som USA:s flygvapenminister Barbara Barrett gjorde i Sverige under fredagen.

USA har nyligen antagit en ny strategi för området runt Arktis för landets flygstridskrafter. Strategin omfattar en stor del av svenskt territorium och vikten av att fördjupa samarbetet mellan USA och Sverige och Finland är något som betonas i strategin.

Vi sätter stort värde på ansträngningarna att öka försvarssamarbetet med allierade som Sverige genom övningar, samarbete om förmågor och mer därtill för att stärka våra ömsesidiga säkerhetsintressen, säger Barbara Barrett till DN.

Övningar över Nordkallotten mellan norskt, svenskt och finskt flygvapen har genomförts i flera år och äger rum nästan varje vecka. Övningar som alltså USA nu bjudits in till.

Jag har markerat svenskt intresse för att USA i ökad utsträckning deltar i cross-border-training på Nordkalotten. Och hon var väldigt positiv till den tanken, så det ska arbetas vidare på detta, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons