A-
A+

USA-fabrik slutar tillverka Astravaccin

Johnson & Johnsons covidvaccin. Arkivbild.
Johnson & Johnsons covidvaccin. Arkivbild.
USATT-Reuters

Tillverkningen av Astra Zenecas covid-19-vaccin har stoppats på en fabrik i USA.

Den berörda anläggningen är den där 15 miljoner vaccindoser nyligen fick kasseras efter en sammanblandning av komponenter.

Annons

Annons

President Joe Bidens regering har efter sammanblandningsincidenten nu gett det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson (J&J) hela ansvaret för vaccintillverkningen på Emergent Biosolutions-anläggningen i Baltimore i delstaten Maryland. Och hädanefter är det bara J&J-vaccin som kommer att tillverkas där, för att minimera risken för nya misstag.

Astra Zeneca, som i EU fått hård kritik för produktions- och leveransproblem av sitt covidvaccin, uppger att man i samarbete med Bidenregeringen letar efter nya potentiella anläggningar för vaccintillverkning i USA.

Astra Zenecas covid-19-vaccin – vars användning har begränsats på olika sätt i många EU-länder efter rapporter om risk för sällsynta fall av allvarliga biverkningar – har ännu inte godkänts för användning i USA. Men det svensk-brittiska läkemedelsföretaget har nyligen redovisat resultat från så kallade fas 3-tester i bland annat USA.

Testerna visade en effektivitet på 76 procent, enligt en uppdaterad analys av resultaten. Den kom sedan amerikanska myndigheter riktat kritik mot en preliminär rapport där effektiviteten angavs till 79 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!