A-
A+

USA flyger ut migranter vid gränsövergång

Omkring 14 000 migranter väntar vid gränsövergången mellan USA och Mexiko.
Omkring 14 000 migranter väntar vid gränsövergången mellan USA och Mexiko.
USATT-AFP

Myndigheterna i Texas har stängt den gränsövergång mellan USA och Mexiko där upp emot 14 000 migranter samlats.

Chartrade flygplan sätts in för att avvisa de som anlänt från Haiti, Mexiko och Centralamerika.

Annons

Annons

De många migranterna befinner sig vid en bro i gränsstaden Del Rio i den amerikanska delstaten Texas, och ytterligare hundratals om inte tusentals sägs vara på väg dit från Mexiko.

Gränskontrollen har tillfälligt stängts för all trafik och USA:s gräns- och tullmyndighet CBP har skickat förnödenheter och en styrka om 400 personer för att säkra kontrollen över området.

"Svimmar av värmen"

Borgmästaren i Del Rio, Bruno Lozano, har utlyst undantagstillstånd i området i närheten av bron och säger att han vill få så många som möjligt av migranterna att ta sig under bron, för deras egen säkerhet.

Man kan känna desperationen, lidandet som dessa människor går igenom. De börjar bli aggressiva, och det är förståeligt, de ha varit ute i hettan hela dagen och det börjar bli kaotiskt (på bron), säger han till NBC.
De är arga. Det är folk med småbarn, folk som svimmar av värmen och små barn i blöjor och de har ingenstans att tvätta sig, fortsätter han.

Annons

Annons

Flygs till Haiti

Migranterna, varav många tros sakna pass och dokumentation, kommer från Mexiko och Centralamerika och även flyktingar från Afghanistan har anlänt. Men en majoritet av migranterna kommer från Haiti, där den politiska krisen och en kraftig jordbävning för en månad sedan har försämrat redan svåra levnadsförhållanden.

Det amerikanska departementet för inrikes säkerhet uppger att chartrade flygplan används för att flyga tillbaka migranter till Haiti, Mexiko och Centralamerika. Ännu fler plan sätts in de kommande 72 timmarna för att påskynda avvisningarna.

Enligt amerikanska medier ska USA, med början på söndag, att med chartrade plan flyga tillbaka migranter till Haiti. Denna "massiva flytt" ska enligt källor genomföras med uppemot åtta flyg per dag.

Under sommaren har ett rekordhögt antal migranter kommit till gränsen, såväl i juli som i augusti grep gränsmyndigheterna runt 200 000 personer som försökte ta sig in i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.