A-
A+

USA förutsåg IS frammarsch – för två år sedan

Terrororganisationen IS har på senare tid hävdat sig ligga bakom flera attacker i Afghanistans huvudstad Kabul. Arkivbild.
Terrororganisationen IS har på senare tid hävdat sig ligga bakom flera attacker i Afghanistans huvudstad Kabul. Arkivbild.
USATT-AP

Amerikanska underrättelsetjänstemän förutspådde redan för två år sedan att terrorrörelsen IS skulle återfå mycket av dess tidigare makt – speciellt om USA och andra västerländska länder minskade sina insatser för att stoppa terrorgruppen.

Annons

Annons

Uppgifterna kommer från en rapport som fram tills nyligen har varit hemligstämplad. Enligt analytiker har flera av bedömningarna i rapporten från 2020 inträffat i dag, speciellt sedan IS återuppstått och intensifierat sina attacker i Afghanistan efter det att USA drog tillbaka sina trupper från landet i fjol.

Terrorrörelsen IS kontrollerar inte längre stora markområden, men håller långsamt på att återuppbygga vissa kärnverksamheter i Irak och Syrien. Terrororganisationen strider också mer mot lokala myndigheter i länder som Afghanistan, där det är talibanerna som har makten i landet.

"Om USA och våra partners avlägsnar sig eller drar sig tillbaka mer från områden där IS är aktiva kommer gruppens bana allt mer bero på lokala regeringars vilja och förmåga att fylla de resulterande tomrummen i säkerheten", står det i rapporten.

Antalet våldsamma attacker i Afghanistan har minskat sedan talibanerna i fjol återtog makten i landet, men på senare tid har terrororganisationen IS afghanska gren hävdat att man legat bakom flera attacker i Kabul och andra delar av landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.