USA hukar inför möjligt historisk oväder

En satellitbild från den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA på den tropiska stormen Laura öster om Honduras på fredagen.
En satellitbild från den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA på den tropiska stormen Laura öster om Honduras på fredagen.
USATT-Reuters

Södra USA hukar inför ett ovanligt olyckligt väderfenomen som nalkas. Inte en, utan två tropiska lågtryck som kan få orkanstyrka i början av nästa vecka är på väg mot den amerikanska kusten.

Annons

Annons

Det ena är den tropiska stormen Laura som just nu uppehåller sig öster om Honduras och som enligt USA:s väderorgan National Hurricane Center (NHC) kan dra in över kusten mellan Texas och Florida på onsdag och då i form av en orkan.

Det andra orosmålet för USA:s meteorologiska organ och katastrofmyndigheter är det som för närvarande kallas det Tropiska lågtrycket 14, men som får namnet Marco om det uppgraderas till storm, och som förväntas träffa kusten mellan Texas och Louisiana på tisdag – också det möjligtvis som orkan.

Tropiska lågtrycket 14 ser inte robust ut just nu, men det ser ut att vara i en omgivning som gynnar att det stärks, säger Phil Klotzbach, forskare vid Colorado State University.

Jagar på varandra

I vissa fall kan ett fenomen känt som Fujiwhara-effekten uppstå när två oväder interagerar. Det innebär att de kommer i omloppsbana kring varandra och farten i en cyklon kan då göra att den andra cyklonen accelererar ytterligare, säger David Streit vid Commodity Weather Group, som säljer väderprognoser till jordbruket.

Meteorologer säger att det ännu råder stor osäkerhet om hur just dessa båda vädersystem kommer att utvecklas, men att det mest sannolika är att de inte kommer att påverka varandra.

Annons

Annons

Aldrig tidigare

Om båda vädersystemen blir orkaner och drar in över USA:s kust kan de skapa stor förödelse.

Att två cykloner slår in samtidigt i Mexikanska golfen är mycket ovanligt. Senast det inträffade var 1959, enligt vad meteorologer säger till Reuters. 1933 drabbades området av den samtidiga kombinationen av en orkan och en tropisk storm – men inga uppgifter finns om att två orkaner har härjat där samtidigt.

Om Tropiska lågtrycket 14 träffar den utpekade delen av kusten som förväntat är det i så fall ungefär tre år efter att orkanen Harvey dödade cirka 70 människor och orsakade skador där för många miljarder dollar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons