A-
A+

USA inför nya sanktioner mot Nicaragua

Félix Maradiaga. Arkivbild.
Félix Maradiaga. Arkivbild.
NicaraguaTT-AFP-Reuters

USA inför sanktioner mot fyra nicaraguaner, däribland president Daniel Ortegas dotter. Detta efter att landet på kort tid fängslat flera oppositionspolitiker.

Ortega är som en diktator, säger Julia Chung, USA:s representant i Latinamerika.

Annons

Annons

Under tisdagen anhölls presidentkandidaten Félix Maradiaga, anklagad för bland annat terrorism och för att stödja internationella sanktioner mot landet.

Senare samma dag greps oppositionspolitikern och presidentaspiranten Juan Sebastián Chamorro med liknande motiveringar.

Siktar på ny mandatperiod

Anklagelserna mot Maradiaga och Chamorro vilar på en lag som godkändes i december och som syftar till att hindra vad man kallar fientligt, utländskt inflytande. Men kritiker menar att lagen snarare är ett sätt att hindra oppositionspolitiker från att delta i val.

Senare i år väntar presidentval i Nicaragua och Daniel Ortega siktar på en fjärde mandatperiod.

Ortega, som har suttit vid makten sedan 2007 (han styrde även under 1980-talet), anklagas för att brutalt undertrycka alla slags opinionsyttringar mot honom och både EU och USA har infört sanktioner mot Ortega och hans regering. Ytterligare sanktioner riktade mot fyra personer, däribland Ortegas dotter Camila Antonia Ortega Murillo, har nu införts av USA.

Annons

Annons

Jämförs med diktator

Flera människorättsorganisationer anklagar Ortegas regering för att fabricera bevis mot oppositionella, och USA:s representant jämför honom med en diktator efter de senaste gripandena.

Det godtyckliga gripandet av presidentkandidaten Félix Maradiaga (...) borde undanröja eventuellt kvarvarande tvivel om att Ortega är som en diktator, säger Julia Chung, USA:s högsta diplomat för Latinamerika.

I måndags häktades presidentkandidaten Arturo Cruz, anklagad för att ha konspirerat för att skada nationen. Förra veckan sattes Cristiana Chamorro (kusin till Juan Sebastián Chamorro), också hon presidentkandidat, i husarrest anklagad för penningtvätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!