USA: Kina fördubblar kärnvapenarsenal

Kinesiska militärfordon med robotar av typen DF-17. Arkivbild.
Kinesiska militärfordon med robotar av typen DF-17. Arkivbild.
KinaTT-Reuters

Kina väntas fördubbla antalet kärnvapenstridsspetsar de kommande tio åren, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

Den kommunistiska stormakten har snart kapacitet att genomföra kärnvapenattacker från luft, hav och land, en så kallad nukleär triad.

Annons

Annons

I dagsläget har Kina omkring 200 kärnstridsspetsar, skriver Pentagon i en rapport till kongressen. Det är första gången försvarshögkvarteret nämner antalet förmodade stridsspetsar. Organisationen Federation of American scientists har tidigare uppskattat antalet till 320.

Vi är verkligen oroade över siffrorna. . . men också över den kurs Kinas kärnutveckling har tagit i stort, säger Chad Sbragia med ansvar för Kinafrågor vid försvarsdepartementet.

Från luften

Sbragia säger också att Kina snart har kapacitet att avfyra kärnvapenrobotar från luften. Hittills har landet bara haft kapacitet att avfyra kärnvapenrobotar från land och till havs.

Den kommunistpartistödda tidningen Global Times skrev nyligen att Peking behöver utöka antalet kärnstridsspetsar till 1 000 under en relativt kort period.

Pentagons avslöjande kommer parallellt med att Washington försöker få Peking att ansluta sig till förhandlingar mellan USA och Ryssland om att förnya Nya Start-avtalet, vilket reglerar de båda ländernas strategiska kärnvapen men som löper ut i februari.

Annons

Annons

Inget större intresse

Peking har dock inte vädrat något större intresse för förhandlingarna och har hänvisat till att den amerikanska kärnvapenarsenalen är långt större än Kinas. I juli sade en kinesisk toppdiplomat att samtal skulle vara aktuellt om USA reducerar sin arsenal till Kinas nivå.

USA har omkring 3 800 kärnvapenstridsspetsar. Ryssland har omkring 4 300, enligt uppskattningar av Federation of American scientists.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons