A-
A+

USA köper flest svenska företag – Kina backar

Svensk industri är en av de mest populära sektorerna för utländska investerare. Arkivbild.
Svensk industri är en av de mest populära sektorerna för utländska investerare. Arkivbild.
EkonomiTT

Ett svenskt rekordår väntas för internationella företagsförvärv och fusioner. USA visar störst intresse för den svenska marknaden, medan Kina drar ner på investeringarna.

Annons

Annons

Under de tre första kvartalen ökade volymen av utländska företagsförvärv i Sverige med 56 procent jämfört med samma period 2020.

Förvärvsvärdet har också ökat med 354 procent och uppgick till 118,7 miljarder amerikanska dollar, enligt advokatbyrån Baker McKenzies analys av marknaden.

Främst är det amerikanska investerare som är intresserade av att köpa svenska företag. 45 affärer genomfördes under årets första nio månader till ett värde av 41,3 miljarder dollar.

Vice versa förvärvar svenska investerare främst på den amerikanska marknaden, med 70 affärer till ett värde av 24,6 miljarder dollar under de tre första kvartalen.

Söker sig till infrastruktur

Internationellt och i Sverige är företagsförvärv inom teknologi och industri i topp, säger Carl Svernlöv, advokat och partner i Baker McKenzie.

Men när det börjar bli ont om tillgängliga köpeobjekt inom just dessa sektorer har investerare internationellt börjat söka sig till andra. En trend som kan komma till Sverige.

Investerare har då börjat titta på områden där det finns en hög och fast avkastning. Som infrastruktur, flygplatser, datacenter, kommunikationsanläggningar och radio och tv-sändare – som tidigare inte har varit föremål för något större intresse. Infrastruktur tror jag kommer att bli nästa stora sak inom gränsöverskridande företagsförvärv även i Sverige, säger Carl Svernlöv.

Ytterligare en trend som har märkts av är att Kina dragit ner på sina utlandsinvesteringar – något som kan bero på två faktorer, enligt Carl Svernlöv.

Framför allt europeiska länder men även andra har börjat dra öronen åt sig när det gäller utländska direktinvesteringar från utanför västvärlden. En lika stor trendsättande faktor är att kineserna har sämre kapitaltillgång än tidigare. Stora kinesiska företag börjar sälja av tillgångar för att klara av finansieringen på hemmamarknaden.

Annons

Annons

Kan begränsas

På måndagen överlämnades en utredning till regeringen som föreslår att utländska investeringar i Sverige ska kunna stoppas. Förslaget gäller verksamheter med betydelse för svenska säkerhetsintressen.

På pappret omfattar det samtliga utländska investeringar. Men det betyder inte att det i praktiken kommer att bli svårare för amerikanska företag på den svenska marknaden, anser Carl Svernlöv.

Det kommer att verka avkylande för investeringar från Kina och Ryssland. Samtidigt har de ändå minskat så pass mycket så vi ser inte att det kommer att påverka transaktionsmarknaden i sin helhet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.