USA lyfter vapenrestriktioner mot Cypern

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
Cypern/USA/Turkiet/GreklandTT-AFP-Reuters

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att man delvis ska lätta på landets vapenembargo mot Cypern. Beskedet möts med ilska från turkiskt håll.

Annons

Annons

Under ett år kommer en del av USA:s vapenrestriktioner mot Cypern att upphöra, meddelar utrikesministern och "icke-dödliga" militära varor kommer att tillåtas för försäljning till önationen.

Efter en grekiskstödd militärkupp i Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr. Den turkcypriotiska delen är endast erkänd av Turkiet, så regeringen i söder representerar formellt hela landet.

1987 införde Washington vapenrestriktioner mot Cypern för att främja återföreningsarbetet samt undvika upprustning på ön.

Gasfynd i området

"Cypern är en viktig partner i östra Medelhavet. Jag är glad att meddela att vi fördjupar vårt säkerhetssamarbete", skriver Pompeo på Twitter. Från och med 1 oktober kommer det under ett år att vara tillåtet att förse Cypern med "icke-dödliga" militära varor samt att bistå med "försvarsinsatser".

Beslutet kommer då spänningar i östra Medelhavet mellan Natoländerna Turkiet och Grekland har eskalerat på grund av nyligen upptäckta gasfynd i området.

Annons

Annons

"Nödvändiga åtgärder"

Cyperns president Nicos Anastasiades skriver på Twitter efter ett telefonsamtal med Pompeo att han välkomnar beslutet. Medan Turkiets utrikesdepartement säger att USA:s nya hållning inte tar hänsyn till balansen på ön och att Ankara begär att beslutet ska omvärderas.

"Annars kommer Turkiet, som ett garantiland, att svara med nödvändiga åtgärder i linje med det juridiska och historiska ansvar som det har för att garantera det turkcypriotiska folkets säkerhet", heter det i ett uttalande.

Både Ankara och Aten säger sig vara redo att lösa tvisten genom dialog, men har inte visat någon kompromissvilja och båda länder har genomfört militära övningar i regionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons