A-
A+

USA med allierade vill öka Moskvas isolering

President Joe Biden var värd för en videokonferens om kriget i Ukraina och behovet av att isolera Ryssland ytterligare. Arkivbild.
President Joe Biden var värd för en videokonferens om kriget i Ukraina och behovet av att isolera Ryssland ytterligare. Arkivbild.
UkrainaTT-AFP

USA och dess allierade är överens om att det krävs nya sanktioner för att fortsätta pressa Ryssland. Beskedet kommer efter att den amerikanske presidenten Joe Biden haft en videokonferens i frågan under tisdagen.

Annons

Annons

Samtalet skedde på inbjudan av Vita huset med syfte att diskutera kriget i Ukraina, det fortsatta stödet till Ukraina och hur Ryssland kan isoleras ytterligare.

President Biden kallade till mötet dagen efter att Rysslands invasion i Ukraina gått in i en ny fas – med den upptrappade ryska offensiven i Donbass.

"Brett samförstånd"

I mötet deltog bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Italiens premiärminister Mario Draghi. Även Kanadas, Japans, Rumäniens och Polens ledare deltog.

Italiens regering uppgav i ett uttalande efteråt att parterna i "brett samförstånd" enats om behovet att öka trycket på Ryssland genom att införa nya sanktioner.

Gruppen är också överens om nödvändigheten av att "öka Moskvas internationella isolering".

Annons

Annons

Krigsförbrytelser

Även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz deltog i videomötet och han slog efteråt fast att Rysslands president Vladimir Putin är ansvarig för de krigsförbrytelser som begåtts i Ukraina.

Rysslands invasion av Ukraina är ett uppenbart brott mot internationell lag. Det dödande av tusentals civila som vi har sett är ett krigsbrott som Rysslands president bär ansvar för, sade Scholz på en pressträff.

Möten i den här formen hålls regelbundet, enligt Vita huset, som i måndags sade att det i nuläget inte finns några planer för att Biden skulle resa till Ukraina för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.