A-
A+

USA mjukar upp kontakten med Taiwan

En soldat håller den taiwanesiska flaggan under en militärövning i norra Taiwan. Arkivbild.
En soldat håller den taiwanesiska flaggan under en militärövning i norra Taiwan. Arkivbild.
USA/TaiwanTT-AFP

Det kommer att bli lättare för amerikanska representanter att träffa sina motsvarigheter i Taiwan, meddelar USA:s utrikesdepartement.

USA trotsar därmed Kina och visar formellt ett alltmer högljutt stöd för Taiwan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bland annat kommer USA numera att tillåta öppna kontakter med taiwanesiska diplomater.

Riktlinjerna understryker att Taiwan är en levande demokrati och en viktig partner i säkerhetsfrågor och ekonomiska frågor, och också är en god kraft i det internationella samfundet, säger utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Beskedet tas emot med glädje av Taiwan.

"Taiwan och USA delar ett djupt och varaktigt partnerskap som baseras på våra gemensamma värderingar och gemensamma intressen," skriver Taiwans diplomatiska sändebud i Washington.

Tillåts bjuda in

I de nya riktlinjerna tillåts amerikanska tjänstemän att ta emot taiwanesiska representanter i myndighetsbyggnader och ha arbetsmöten vid Taiwans beskickning i Washington, vilket tidigare har varit förbjudet.

USA kommer fortsätta att endast betrakta styret i Peking som Kinas rättmätiga ledning, men gör i sina nya riktlinjer avsteg från de invecklade regler som hittills har begränsat USA:s kontakter med Taiwan.

Annons

Annons

Tidigare riktlinjer avskaffades

Redan USA:s förre utrikesminister Mike Pompeo meddelade under sina sista dagar innan maktskiftet att de tidigare riktlinjerna för hanteringen av Taiwan skulle avskaffas. Beskedet möttes med glädje i Taiwan, men också förvirring, eftersom Pompeo inte klargjorde hur de nya riktlinjerna skulle se ut.

Efter inbördeskriget 1949 flydde det dåvarande kinesiska styret till Taiwan, officiellt Republiken Kina, medan den kommunistiska Folkrepubliken Kina bildades på fastlandet. Styret i Peking gör anspråk på Taiwan och hävdar att regionen ska återförenas med Fastlandskina, med våld om så behövs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?