A-
A+

USA nästa för Stark efter succén: "Är supernöjd"

Maja Stark har vunnit två tävlingar på Europatouren. Arkivbild.
Maja Stark har vunnit två tävlingar på Europatouren. Arkivbild.
GolfTT

21-åriga Maja Starks succé fortsätter på Europatouren i golf. Efter andra segern på en månad riktas nu fokus på att slå sig in på LPGA-touren.

Jag vill vidare och prova på nästa nivå, säger Stark.

Annons

Annons

Att den skånska talangen från Abbekås inleder kvalet till den amerikanska LPGA-touren om drygt två veckor är ingen nyhet. Det som är nytt är att Stark kommer göra det med en känsla av att hon nästan redan har vuxit ur Europatourkostymen.

Trots att succésvenskan blev proffs så sent som i augusti.

Den första segern i Åhus i början av september följdes den här veckan upp med en ny seger i spanska Sitges. Snacka om en flygande start på proffskarriären.

Det har gått väldigt bra, jag är supernöjd, säger Stark till TT.

Tävlingen började dock riktigt dåligt för svenskan, som behövde 74 slag i fredags. 69 slag på den andra rundan var ett stort steg i rätt riktning, men det skiljde ändå hela sju slag upp till ledande Magdalena Simmermacher, Argentina, inför slutvarvet.

När söndagens spel inleddes låg Stark bara på delad 17:e plats.

Stark avslutade starkt

Men samtidigt som Simmermacher fick stora problem stämde allt för Maja Stark. När svenskan gick första nio hålen på 35 slag, två under par, började hon klättra från sin 17:e plats. Avslutningen var sedan fenomenal: Stark gjorde birdies på hål 10, 11, 12, 16 och 18 och gick sista nio på 30 slag.

Jag tänkte inte så mycket på vad som skulle behövas, utan försökte bara spela så bra som möjligt. Det var nog på 15:e hålet som jag förstod att jag hade chans att vinna, då såg jag en ledartavla och såg att jag låg i delad ledning. Då var det bara att fortsätta gasa.

65 slag för rundan innebar åtta under par totalt – och seger två slag före 17-åriga slovenska talangen Pia Babnik. Simmermacher blev inte bättre än delad 14:e och vinden var en förklaring till de tvära omkastningarna i resultatlistan.

Annons

Annons

Puttade bra

21-åringen tackade också en het putter – det blev totalt åtta birdies på rundan – för segern som gav en prischeck på motsvarande nästan 400 000 kronor. Placeringsraden på Europatouren sedan hon blev proffs är 17–1–10–1.

Nu visade jag att det inte var en tillfällighet att jag vann senast. Jag känner att jag vill vidare och testa på nästa nivå, spela majors och på LPGA-touren.

Maja Stark har i flera år varit ett av de stora löftena i det framgångsrika svenska amatörlandslaget. Hon har också fått spela US Open två gånger och där lyckats placera sig bra på majornivå, 13:e respektive 16:e.

Det andra och näst sista kvalsteget till LPGA-touren, där Stark kliver in, spelas i Florida med start den 21 oktober. Dessförinnan ska hon spela en Europatourtävling som avgörs i New York.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.